Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /latinica

Solarni sistem na Srednjoškolskom centru “Vasilije Ostroški”

Izvor: Srna

Solarni sistem za proizvodnju struje postavljen je na objekat Srednjoškolskog centra „Vasilije Ostroški“ na Sokocu, čime će troškovi za električnu energiju u ovoj ustanovi biti umanjeni za oko 30 odsto, rekao je danas direktor ove škole, Miroslav Maksimović.

„Naša škola se nalazi na osunčanom dijelu i paneli su postavljeni na najsunčanijem dijelu objekta i vjerujemo da će biti od koristi našoj školi“, naveo je Maksimović i izrazio nadu da će ova ustanova imati mogućnosti i sredstva da na ovaj sistem bude priključeno još panela koji bi proizveli ukupnu potrebnu struju za školu.

Projekat se implementira od strane Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo, a projektni menadžer u toj agenciji Bojan Okuka izjavio je novinarima da su paneli postavljeni u okviru projekta „Sačuvajmo energiju zajedno“, ,a koji se sprovodi od marta do oktobra.

On je naveo da je kroz projekat, osim postavljanja ovih mini-solarnih elektrana na tri objekta u kojima su četiri srednjoškolska centra u gradu Istočno Sarajevo, urađena i analiza stanja energetske efikasnosti, za četiri srednjoškolske ustanove i devet osnovnih škola.

„Naše zajedničke procjene su pokazale da se godišnje na novou svake škole godišnje može uštedjeti 1.000 do 1.300 KM na utrošku električne energije, kroz ove mini-elektrane“, rekao je Okuka.

On je dodao da ove mini-solarne elektrane imaju kapacitet 4,7 kilovata i da je njihova mogućnost proizvodnja od 7.000 do 8.000 kilovat-časova električne energije godišnje, što zavisi od broja sunčanih dana.

Prema njegovim riječima, analiza stanja energetske efikasnosti urađena kroz projekat pokazala je gdje treba ulagati i pripremljeni su ulazni parametri potrebni za neke buduće projekte koje će Gradska razvojna agencija kreirati i aplicirati prema različitim ambasadama i fondovima u kojima je prioritet energetska efikasnost.

Direktor Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo Mladenka Pandurević rekla je Srni da je projekat „Sačuvajmo energiju zajedno“ finansiran  kroz program Razvojne saradnje Republike Češke.

Prema njenim riječima, cilj je da budu obuhvaćene gradske srednje škole i uvođenje održivog sistema upotrebe obnovljivih izvora energije kroz uspostavljanje solarnih sistema.

Pandurevićeva je istakla da su kroz projekat nabavljena i postavljena tri solarna sistema na objekte srednjih škola i realizovana je promotivna kampanja.

Ona je navela da je ukupan budžet projekta 46.620 KM, od čega je Ambasada Republike Češke u BiH, finansirala 68 odsto, odnosno 31.700 KM, dok je Razvojna agencija grada Istočno Sarajevo u sufinansiranje projekta uložila 14.900 KM.

Filter 2019