Mon. May 23, 2022
ћирилица /latinica

Slučaj zapošljavanja u Graničnoj policiji BiH: Žena u osmom mjesecu trudnoće položila testove fizičke izdržljivosti

Izvor: mondo.ba

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i danas su izuzimali dokumentaciju u sjedištu Granične policije BiH u okviru predmeta “Konak”, a u vezi s nezakonitostima pri zapošljavanju 150 kadeta.

Portal klix.ba navodi nevjerovatan detalj konkursa, koji govori da je među 150 primljenih kadeta u GP BiH bila i trudnica u sedmom ili osmom mjesecu trudnoće.

Gotovo je nevjerovatno da se žena u tako visokom stadijumu trudnoće smjela izlagati teškim fizičkim naporima koji su podrazumijevali Kuperov test fizičke izdržljivosti, plivanje stilom leptir, skokove udalj, trčanje 3.000 metara, trbušnjake, sklekove, čučnjeve i slično.

Ta kandidatkinja se prema navodima sarajevskog portala prije nekoliko dana i porodila, a testovi fizičke snage su održani prije otprilike mjesec i po.

Granična policija BiH je suspendovala Rejhana Rakovića, višestruko nagrađivanog službenika GP BiH, kod kojeg je prema nezvaničnim informacijama pronađeno blizu 100 hiljada KM za koje se sumnja da potječu od koruptivnih radnji i aktivnosti prilikom konkursa za prijem zaposelnih u ovu policijsku agenciju.

Rakoviću, kao i Ensaru Saličinoviću i Kenitu Čakiću državni sud je odredio jednomjesečni pritvor.

Pripadnici Sipe su izuzeli i snimke s nadzornih kamera u direkciji GP BiH, a navodno postoje i snimci s terena na kojima su istražioci snimali primopredaje novca između osumnjičenih i kandidata.

Osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, primanja dara i drugih oblika koristi i protivzakonitog posredovanja, koja se odnose na koruptivna ponašanja i aktivnosti prilikom konkursa za prijem zaposlenih u Graničnu policiju BiH.

Konkretno, terete se da su tokom 2020. i 2021. godine zahtijevali i primili određeni novčani iznos, kako bi osigurali prijem u radni odnos u Graničnu policiju Bosne i Hercegovine. Za prijem kadeta traženo je između 15 i 20 hiljada KM.

Filter 2019