Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /latinica

Svjetski dan osteoporoze

Izvor: JZU Bolnica ”Srbija”

Dr Aleksandra Magazin, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije kaže da je osteoporoza metabolička bolest koštanog tkiva u kojoj dolazi do gubitka organskog i mineralnog dijela kosti, zbog čega one postaju krhke i lomljive. Prelomi nastaju spontano ili uz silu koja je manja od inače potrebne za prelom zdrave kosti.

Osteoporoza je bolest koja se najčešće javlja kod ljudi starije životne dobi i spada u jednu od pet najčešćih hroničnih bolesti, a 80 odsto oboljelih su žene.

„Osteoporoza ne boli, zbog toga se često naziva i tihi kradljivac kosti. Bolovi se javljaju tek kada dođe do preloma kosti i mogu da traju od šest od osam nedjelja. Najčešća mjesta preloma su ručni zglob, pršljenovi i kuk, koji mogu dovesti do trajnih posljedica i invaliditeta“, istakla je dr Magazin.

Faktori rizika koji najčešće utiču na pojavu osteoporoze su nedostatak fizičke aktivnosti, pušenje, konzumiranje alkohola, druge pridružene bolesti i genetska predispozicija.

„Nedostatak ženskog polnog hormona estrogena koji je uzrok postmenopauzalne osteoporoze može se javiti u mlađoj dobi kod žena u slučaju rane menopauze, operacije potpunog uklanjanja jajnika i anoreksije“, naglasila je dr Magazin.

Ona je napomenula da je zlatni standard u dijagnostikovanju osteoporoze denziometrija, koja predstavlja radiološku metodu koja nam pokazuje stepen odstupanja u gustini kosti. Najčešće se mjeri na kuku i kičmi i nakon toga se dalje određuje adekvatna terapija.

Dodaje da se pacijentima na kortikosteroidnoj terapiji, supsticionoj terapiji za štitnu žlijezdu i onkološkim pacijentima, preporučuje mjerenje gustine kosti dva puta godišnje.

Osnovni ciljevi prevencije i liječenja osteoporoze su očuvanje koštane mase i spriječavanje preloma, za koje je potrebna pravilna ishrana obogaćena kalcijumom, fizička aktivnost, suplementi kalcijuma i D3 vitamina naročito u zimskom periodu kada nema sunca, zaključuje dr Magazin.

Svjetski dan osteoporoze obilježava se svake godine 20. oktobra, s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije, dijagnostike, liječenju osteoporoze i metaboličke bolesti kostiju.

Filter 2019