Mon. May 23, 2022
ћирилица /latinica

Promovisana knjiga dr Ždrala: “Borba moja za živote drugih”

Izvor: RTRS, FILTER

“Borba moja za živote drugih” naziv je knjige čuvenog hirurga iz Istočnog Sarajeva Slavka Ždrala, koja svjedoči o ratnim događanjima u Sarajevu i vremenu nakon rata. Jedan je od najzaslužnijih za formiranje ratnih bolnica “Žica” i “Kasindo”, ali i za podizanje današnje bolnice “Srbija”.

Knjigu je posvetio svima koji su pod otvorenom vatrom i zasjedama u Odbrambeno-otadžbinskom ratu ispunili profesionalnu, ljudsku, etičku i patriotsku dužnost, poručio je doktor Ždrale, na večerašnjoj promociji.

“Borba moja za živote drugih” je štivo koje nas tjera da drugačije mislimo o organizaciji ratne medicine, rekao je jedan ugledni profesor sa VMA u Beogradu.
Knjiga govori o ratnim i poratnim zbivanjima i izlazi kada je najpotrebnija kao istinito, dokumentovano sjećanje na Odbrambeno – otadžbinski rat. Ona je opomena da su ljekari najvažnije oružje Republike Srpske, od njenog nastanka do danas.

Akademik Marko Vuković smatra da knjiga dolazi u pravo vrijeme, posebno što dolazi od doktora koji je radio u svim sarajevskim bolnicama, od Koševa do današnje bolnice “Srbija”.

– Ne samo po sadržaju nego je došla i vremenski u pravo vrijeme kad su se poslije ratne strasti stišale i kad se voda razbistrila. Tako da je sad ovo izneseno postalo čista istina – naglasio je hirurg u penziji Marko Vuković.

Promociji je prisustvovao veliki broj onih kojima je doktor Ždrale spasio život.

Prisutnima se obratio Srđan Lale, koji je kao šestogodišnjak pogođen snajperskim hicem u leđa. Sa Vraca je tada hitno transportovan u Kasindo, gdje ga je operisao doktor Ždrale. Istakao je da nikada nije imao ozbiljnije posljedice ranjavanja što dokazuje i njegova sportska karijera jer je već dvije decenije aktivan rukometaš. Inače, Lale je trenutno prodekan za nastavu na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Pored više hiljada intervencija, operacija i spasenih života, doktor Ždrale je među prvima istupio u javnost s podacima, o štetnim posljedicama po zdravlje stanovništva od zračenja osiromašenog uranijuma. Jedan je od onih koji su trasirali put za izgradnju današnje moderne bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu.

Filter 2019