Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /latinica

Počinje samit Pokreta nesvrstanih

Izvor: Tanjug

Na Beogradskom sajmu danas počinje dvodnevni Samit kojim se obilježava 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, čiji su domaćini Srbija i Azerbejdžan.

Prije početka skupa, zvaničnike više od 100 delegacija, dočekuju ministri spoljnih poslova Srbije i Azerbejdžana, Nikola Selaković i Džejhun Bajramov.

Pojedine goste dočekaće i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Među učesnicima skupa su predsjednik Gane Nana Akufo Ado, sin prvog egipatskog predsjednika i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih Gamala Nasera – Abdelhakim Gamal Abdel Naser, oko 40 ministara spoljnih poslova, brojni specijalni izaslanici, i kao posebni gosti šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

Obezbjeđenje Samita je na najvišem nivou, a u nekoliko navrata Sajam su nadlijetali helikopteri.

Planirano je da skup otvore predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev, a u uvodnom dijelu skupa predviđeno je i video obraćanje generalnog sekretara UN Antonija Guteresa, kao i uživo obraćanje aktuelnog predsjednika Generalne skupštine UN Abdula Šahida.

Plenarni dio sa obraćanjima svih delegacija trajaće dva dana, dok će se paralelno odvijati i drugi događaji, poput Poslovnog foruma u organizaciji Privredne komore Srbije.

Ispred sale u kojoj zvaničnici zasijedaju, vijore se zastave svih zemalja učesnica, uz fotografije iz doba rađanja ideje o Pokretu nesvrstanih, kao i veliki bilbord, na kojem su, uz fotografiju Skupštine Srbije, gdje su prvi put zasijedali, likovi nekada važnih figura tog pokreta, Tita, Sukarna, Nasera, Nehrua i Nkrume.

Filter 2019