Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /latinica

Posjeta partijarha Porfirija Sarajevu – poruka mira i dobre volje među ljudima

Izvor: Srna

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom poželio je dobrodošlicu Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju u Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu, za čiji dolazak u BiH je rekao da nosi snažnu poruku susreta, dijaloga, mira i dobre volje među ljudima i narodima.

– To samo od sebe potvrđuje ono što svi znamo da je Vaš dolazak od velikog značaja, ne samo za našu Mitropoliju, već i za ovaj grad, i cijelu BiH. Vaša posjeta i dolazak nosi u sebi snažnu poruku susreta, dijaloga, mira i dobre volje među ljudima i narodima baš ovdje u Sarajevu – poručio je mitropolit.

Mitropolit Hrizostom je naveo da je dijalog i dobra volja preduslov mirne koegzistencije, te da su mir i dobra volja nezamjenjiv faktor postojanja i suživota u Sarajevu, ali i širom Balkana.

Mitropolit je poručio da Crkva donosi i širi susret čovjeka sa čovjekom, dijalog među ljudima, ljubavlju Božijom i dobru volju među narodima.

– Tako je bilo ranije, mora biti i danas, a biće ako Bog da i ubuduće – poručio je mitropolit dabrobosanski.

Foto: Parohija lukavička

Mitropolit je podsjetio kroz šta je prošla Mitropolija dabrobosanska u Prvom i Drugom svjetskom ratu, posebno u građanskom ratu od 1992. do 1995. godine.

– Od nekadašnje velike i slavne Mitropolije koja se prostirala od Raške do Dalmacije ostali su ostaci ostataka. Za njih neprestano blagodarimo Bogu – naveo je mitropolit Hrizostom, ističući da se zahvaljujući prethodnicima i dostojnom sveštenstvu i monaštvu, te vjernom narodu ove mučeničke Mitropolije, ona uvijek i iznova iz pepela obnavlja.

Mitropolit Hrizostom je dodao da ga vjerni narod Mitropolije dabrobosanske, te njegova odanost Bogu, Crkvi i bližnjima čini ponosnim i zahvalnim Bogu što je na tronu mitropolita.

– Vaš dolazak i posjeta Mitropoliji još više će nas ohrabriti i uliti nam duhovne snage da dobro vrednujemo djelo Božije. Iz sveg srca i razdragane duše pozdravljam Vas vaša svetosti riječima dobrodošlice, neka je blagosloven koji dolazi u ime Gospodnje. Dobro nam došli Vaša svetosti u grad Sarajevo u našu drevnu Mitropoliju dabrobosansku – rekao je mitropolit Hrizostom.

Filter 2019