Mon. May 23, 2022
ћирилица /latinica

Pomjeramo kazaljke i ovog oktobra

Izvor: Agencije

Iako je Evropska komisija prije tri godine predložila ukidanje sezonskog pomjeranja sata, zemlje članice se još nisu složile oko ovoga, a čini se i da neće skoro.

– U nedjelju, 31. oktobra, pomjerićemo sat – rekao je u petak portparol Stefan de Kersmaker odgovarajući na pitanje novinara o tome šta se dešava sa prijedlogom da se prekine pomjeranje kazaljke svake posljednje nedjelje u martu i posljednje nedjelje u oktobru.

Pomjeranje sata trebalo je da se zaustavi 2019. godine, nakon što ga je bivši predsjednik EK Žan Klod Junker 2018. godine predložio za cijelu Evropsku uniju, ostavljajući članovima da odluče da li će držati ljetnje računanje vremena.

Prijedlog je podržao Evropski parlament 2019. godine, ali bi trebalo da ga zemlje članice usvoje. Trenutno nema naznaka da bi prijedlog mogao da dobije njihovu podršku.

– Stvar je sada u rukama država članica – rekao je portparol de Kersmaker.

Evropski ministri saobraćaja odlučili su u decembru 2018. godine da odlože odluku o ukidanju sezonskog pomjeranja sata do 2021. godine, ali od tada se ništa nije dogodilo.

Odluka o tome da li će se država članica uzeti kao stalno ljetnje ili zimsko računanje vremena zavisi od njenog geografskog položaja i zato je teško očekivati dogovor o prijedlogu EK koji sada izgleda ishitren, iako to niko ne želi zvanično da prizna. U Evropskoj uniji postoje tri vremenske zone, a najveća je srednjoevropska od Poljske na istoku do Španije na zapadu.

Kad bi sve zemlje iz te vremenske zone uzele, na primjer, stalno ljetnje računanje vremena, u Španiji, Belgiji, Holandiji, Danskoj, Sunce bi zimi izašlo tek usred jutra, a na sjeverozapadu Španije oko 10 sati.

U slučaju da zimu uzimaju kao stalno vrijeme, sunce bi u istočnoj Poljskoj izašlo u tri ujutro, u Varšavi u tri sata i 15 minuta, a u Berlinu u tri sata i 44 minuta.

S druge strane, ako bi zemlje na zapadu i sjeveru kontinenta ušle u zapadnoevropsku vremensku zonu, što bi bilo prirodno, nastale bi nove komplikacije jer bi, na primjer, Francuska i Njemačka spadale u dvije različite vremenske zone. Stoga se čini da je sezonsko pomjeranje sata, sa svim njegovim nedostacima, i dalje najbolji kompromis.

Filter 2019