Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

Петровић: Нема поскупљења струје за домаћинства

Извор: Срна

Генерални директор “Електропривреде Републике Српске” Лука Петровић изразио је очекивање да ће то предузеће остварити рекордну добит ове године и нагласио да се не размишља о поскупљењу струје.

– Ми, за разлику од Електропривреде БиХ, не размишљамо о повећању цијене електричне енергије – изјавио је Петровић Срни.

Он је нагласио да је ЕРС једна од ријетких електропривреда која је извозно оријентисана и има загарантовану будућност, али и екстремно мале приходе од домаћег тржишта.

– Цијене струје за домаће потрошаче изразито су повољне, али ЕРС са повећаним извозним цијенама струје може да изнесе овај терет најнижих цијена на домаћем тржишту – истакао је Петровић.

Навео је да су цијене струје за домаће становништво 25 евра по мегават-часу, а за привреду око 39 евра по мегават-часу у односу на окружење, гдје су цијене за домаћинства од 46 до 60 евра по мегават-часу, а за привреду од 55 до 100 евра по мегават-часу.

– ЕРС је систем од којег се очекују значајне добити, међутим изразито су ниске цијене струје за домаће тржиште јер се од 70 до 80 одсто нашег производа продаје по далеко нижим цијенама, чак и од производних цијена ЕРС-а – указао је Петровић.

Он је појаснио да су прошле године реорганизована дистрибутивна предузећа ЕРС-а и да је већ видљиво у првој половини ове године да су сва та предузећа остварила позитивно пословање што, како је рекао, значи да је реорганизација била успјешна.

– Сада очекујемо да и зависна предузећа приступе реорганизацији својих производних процеса, а то значи и рационализацији многих трошкова и планирању инвестиција за повећање енергетске стабилности тих објеката, али и повећању прихода тих предузећа – рекао је Петровић.

Очекује да ће се и та производна предузећа успјешно изборити са реорганизацијом и да ће дугорочно позитивно пословати и остваривати велике добити.

– Систем Мјешовитог холдинга ЕРС-а је већ исказао у полугодишњем резултату значајну добит, али знајући да је ово била изразито сушна година и да је био продужени ремонт у Термоелектрани `Угљевик`, као и да шест мјесеци није радио погон у хидроелектрани у Дубровнику, а уз то ниједног тренутка нису прекидане нове инвестиције, ипак овај систем ће имати значајну добит – истакао је Петровић.

Генерални директор ЕРС-а очекује и да ће двије термоелектране које су у саставу овог предузећа – “Гацко” и “Угљевик” остварити добит и да ће позитивно пословати, за разлику од неких претходних година када су исказивале велике минусе.

– Тако да ће цијели систем имати значајно већу добит од било које досадашње. Очекујемо рекордну добит система ЕРС-а за 2021. годину, а тај резултат ћемо знати већ крајем децембра, а свакако до краја фебруара – истакао је Петровић.

Filter 2019