Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /latinica

Pale: Skupštinska većina poručuje da lokalne zajednice nisu prepreka razvoju Jahorine

Izvor: Srna

Skupštinska većina u opštini Pale podržava, poštuje i izuzetno cijeni sve investicije Vlade Republike Srpske u razvoj Olimpijskog centra /OC/ “Jahorina” i olimpijske planine kao turističke destinacije, te duboko uvažava ulogu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je svojim autoritetom svemu tome najviše i doprinio.
“Ne prihvatamo površne i paušalne ocjene pojedinaca i interesnih grupa u i oko OC ‘Jahorina’ koji nipodaštavaju doprinos lokalnih zajednica, u njih upiru prstom kao svojevrsne kočničare daljeg razvoja olimpijske planine i o tome jednostrano informišu nadležne institucije i najviše političke autoritete, pa tako i predsjednika Dodika istovremeno ne pokazujući ni minimum spremnosti za zajedničko i partnersko djelovanje”, smatra skupštinska većina.

U saopštenju se naglašava da je opštinska vlast neizmjerno zahvalna na svim dosadašnjim ulaganjima na Jahorini, kao i na projektima potpune revitalizacije i izgradnje putne infrastrukture na relacijama od Pala i Lukavice do Jahorine, a posebno na najavljenoj realizaciji projekta izgradnje gondole Pale-Jahorina i cijenimo da su to dragulji koji će uljepšati našu lokalnu zajednicu i okrenuti novu stranicu u njenom razvoju.

“Takođe, ne osporavamo činjenicu da su dobre ideje menadžmenta OC ‘Jahorina’ u ozbiljnoj mjeri unaprijedili primarne sadržaje na skijalištu, štaviše, to cijenimo i pozdravljamo, ali ne možemo prihvatiti da se lokalna zajednica neargumentovano označava kao remetilački faktor i da njeni i interesi građana neopravdano postanu predmet svojevrsnog potkusurivanja”, navodi se u saopštenju.

Skupštinska većina u Skupštini opštine Pale ističe da nije tačno da su lokalne zajednice prepreka daljem razvoju Jahorine, jer da je tako, OC “Jahorina” ne bi imao brojne olakšice, počev od vodosnabdijevanja po simboličnoj cijeni, preko raspolaganja parkingom na površinama u opštinskom vlasništvu, pa sve do direktnih ulaganja u infrastrukturu, što jesu projekti poput izgradnje javne rasvjete i potisnog cjevovoda koji će obezbijediti adekvatno vodosnabdijevanje na cijeloj planini.

Podsjećaju i da je OC “Jahorina” pojedine parcele na planini, uz objašnjenje da su neophodne za razvojne projekte, kupovao od Opštine Pale po povlaštenoj, a poslije preprodavao investitorima po višestruko višoj cijeni, što jasno upućuje na zaključak da se lokalna samouprava nije rukovodila ekstra prihodom niti ekstra profitom, već je, kao i uvijek, izlazila u susret onima koji je sada, iz samo sebi znanih razloga, proglašavaju za kočničara razvoja i krivca za navodni urbanistički haos u najavi.

“Stoga je i stav skupštinske većine u najvećoj istočnosarajevskoj opštini na čijoj je teritoriji i najveći dio Jahorine, potpuno jasan. Naše djelovanje će u budućnosti biti usmjereno na zaštiti interesa lokalne zajednice i naših građana i to će uvijek biti prioritet u odnosu na sve, pa i želje pojedinaca i interesnih grupa na olimpijskoj planini”, navodi se u saopštenju.

Reagujući na ocjene ovdašnjeg odbora SDS, skupštinska većina posebno naglašava da će lokalna zajednica biti nezaobilazan faktor u izradi svih rješenja i da se u pogledu nadležnosti neće dozvoliti umanjenje, štaviše, očekujemo snažniji uticaj i partnerski odnos u gazdovanju planinom i aktivno učešće u kreiranju turističke ponude.

“Podsjećamo javnost da je baš za vrijeme prethodne vlasti, koju su predvodili SDS i PDP, potencijal Jahorine bio daleko od današnjeg, te da su baš oni prepustili komunalne usluge na desetogodišnji koncesioni period koje i jesu najveće usko grlo u trenutnom razvoju. Pozivamo sve nadležne iz OC ‘Jahorina’, resornog ministarstva u Vladi Republike Srpske i druge aktere na komunikaciju i dijalog s ciljem iznalaženja najboljeg rješenja, a opštinska vlast će odučivati o svim pitanjima na području opštine Pale, pa tako i na Jahorini”, navodi se u saopštenju.

Skupštinska većina poručuje da građani Pala mogu biti sigurni da nijedna donesena odluka neće biti usmjerena protiv interesa lokalne zajednice i najavljuje da će u narednim danima biti zakazan Kolegijum Skupštine opštine Pale na kome će biti utvrđena potreba za održavanjem tematske sjednice opštinskog parlamenta o ovoj tematici.

Filter 2019