Mon. May 23, 2022
ћирилица /latinica

Otvoren sajam naoružanja: Vučić predstavio vozilo ”Lazanski”

Izvor: Tanjug

Jubilarni 10. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme ”Partner 2021” svečano je otvoren danas na Beogradskom sajmu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je poručio da će Srbija nastaviti da jača svoju vojsku i dalje razvija odbrambenu industriju.

Takođe, istakao je da je Srbija prepoznata u cijelom svijetu da promoviše mir i stabilnost. Predsjednik Vučić je na ceremoniji otvaranja predstavio novo borbeno multifunkcionalno vozilo “Lazanski” koje je dobilo ime po nedavno preminulom novinaru i vojnom analitičaru Miroslavom Lazanskom.

“U svetu interesa nema milostinje za slabe već poštovanje za snažne i zato je važno da razvijamo odbramenu industriju”, naglasio je Vučić.

Podsjetio je da se na Beogradskom sajmu uporedo održava skup nesvrstanih zemalja i dodao da je otvaranju sajma naoružanja prisustvuju predstavnici mnogih zemalja, kao i da ćemo se postarati da ako žele da kupe naše naoružanje dobiju pristojne cijene.

U svakom slučaju dobiće dobar proizvod, dodao je predsjednik Srbije. Borbeno vozilo “Lazanski” je modifikovana verzija “Lazara 3”, a glavna razlika je u višenamjenskom topu kalibra 57 milimetara.

Otvaranju sajma ”Partner 2021” prisustvuju ministar odbrane Nebojša Stefanović i predstavnici više stranih delegacija.

Na najvećem sajam naoružanja i vojne opreme ukupno je 132 izlagača, od čega 36 izlagača iz 16 stranih zemalja, među kojima su Austrija, Kina, Danska, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija.

Ovogodišnji sajam je i pogledu izloženih noviteta višestruko premašio sajam održan prije dvije godine. Na sajmu je predstavljeno više od 70 sredstava naoružanja i vojne opreme iz razvoja Vojnotehničkog instituta, koje radi samostalno ili zajedno sa Odbrambenom industrijom Srbije.

Do 14.oktobra u halama 1. i 4. i na otvorenom prostoru biće izloženo artiljerijsko-raketni sistemi, sistemi PVO, modernizovana borbena vozila, nova oklopna vozila, vazduhoplovi, besposadne vazduhoplovne i kopnene platforme, protivoklopni sistemi, telekomunikacioni sistemi za upravljanje vatrom, terenska vozila, kao i različite vrste vođenih i nevođenih raketa.

Kako je ranije najavljeno Jugoimport SDPR izlaže oko 40 sistema iz sopstvenog razvojnog programa, a preduzeća iz grupacije Odbrambene industrije Srbije, osim naoružanja koja razvijaju sa Vojnotehničkim institutom, prikazaće i svoje razvojne projekte.

To preduzeće ranije je najavilo da će na sajmu ”Partner 2021” biti prikazani proizvodi iz razvoja i proizvodnje zavisnih Jugoimportovih preduzeća, kao što su „Borbeni složeni sistemi“ iz Velike Plane, sa pogonom i u Kuršumliji, fabrika „Belom“ u Uzićima, koja proizvodi malu municiju, pančevačka „Utva“, kao i „Kovački centar“ i nova „Kapislana“ u Valjevu.

Pored kompanija koje pripadaju grupaciji Odbrambene industrije Srbije, na ”Partneru 2021” će se predstaviti i drugi proizvođači naoružanja i vojne opreme iz Srbije, pravni subjekti registrovani za promet naoružanja i vojne opreme, naučne, obrazovne i istraživačke institucije, kao i institucije Ministarstva odbrane u oblasti remonta, održavanja naoružanja i vojne opreme i opitovanja.

Tokom trajanja sajma biće organizovani stručni forumi i panel diskusije na kojima će vojni eksperti iz zemlje i inostranstva imati priliku da pokažu dostignuća i ideje i razmijene iskustva u oblasti odbrambene tehnologije.

Filter 2019