Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /latinica

Održana komemoracija Vinku Radovanoviću

Izvor: Srna

U Administrativnom centru Istočno Sarajevo danas je održana komemoracija nekadašnjem gradonačelniku Istočnog Sarajeva Vinku Radovanoviću kojoj su, osim članova porodice, prisustvovali brojni prijatelji i saradnici.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da je Vinko Radovanović, koji je vodio Gradsku upravu u periodu od 2008. do 2012. godine, imao značajnu ulogu u društvu, u funkcionisanju grada, te značajnim dijelom obilježio i učestvovao u njegovom razvoju.

“Danas se opraštamo od velikog čovjeka, našeg sugrađanina Vinka Radovanovića. Nadam se da će uspomena na njega i njegov rad da traje”, istakao je Ćosić.

On je dodao da prisustvo velikog broja saradnika na komemoraciji govori o tome kakvu je ulogu Radovanović zauzimao u njihovom životu.

“Uvijek je radio odgovorno, čestito, dostojanstveno i pošteno. Trudio se da i onima koji su mislili i radili drugačije od njega ukaže na lični stav i mišljenje i time je pokazivao profesionalnu veličinu, a blagim i korektnim odnosom prema ljudima i ljudsku veličinu”, naglasio je Ćosić.

Počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić rekao je da Vinko Radovanović spada među ljude sa kojima se posljednjih 22 godine najviše družio, podsjećajući da su zajedno osnovali ovu partiju, te zajedno prolazili brojne životne i političke izazove i dijelili mnogo dobrih, ali i teških stvari.

Ivanić je istakao da je Radovanović bio dobar gradonačelnik Istočnog Sarajeva i uradio mnogo pozitivnog za grad, a ostao svima veliki drug, prijatelj i dobar čovjek.

“Bio je ponosan na Istočno Sarajevo, na zdravstvene radnike koji su ovdje učinili herojska djela tokom posljednjeg rata, na svoju ulogu, ali prije svega na ljude koji su u nemogućim uslovima radili i činili mnogo za ovaj kraj i Republiku Srpsku. Uvjeren sam da će ga svi koji su ga poznavali, trajno pamtiti”, rekao je Ivanić.

Ivanić je rekao da će mu najviše nedostajati njihovo druženje, Radovanovićev osmijeh i vedrina, ljudskost i širina.

“Prijatelja Vinka Radovanovića pamtiću kao tihog blagog čovjeka koji se na smiren način borio za političke stavove i nikada nije pravio neprijatelje, nego saradnike, ne samo unutar partije, već i sa političkim protivnicima”, istakao je Ivanić.

U ime porodice, prisutnima se obratila Radovanovićeva rodica Vinka Berjan, koja je rekla da je ovo nenadoknadiv gubitak, te da im je bio uzor, ponos i oslonac.

“Danas se opraštamo od tebe, tužni što si prerano otišao. Ostavio si cijelo bogatstvo uspomena i ponosa. Bio je prvi među nama, najbolji i neko na koga smo se oslanjali. Trudićemo se da ga nikad ne zaboravimo. Njegovo djelo ostaje da živi u našoj porodici kroz njegovog sina, unuku, ljude koji su ga poznavali, cijenili i kojima je pomagao. Neka mu je vječna slava i hvala”, dodala je Berjanova.

Vinko Radovanović preminuo je juče u 64. godini u Bolnici “Srbija”, gdje je liječen od kovida 19.

Radovanović će biti sahranjen danas na porodičnom groblju Vojkovići-Grlica.

Vinko Radovanović rođen je 3. avgusta 1957. godine u Sarajevu. U mandatu od 2000. do 2002. godine bio je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i kasnije delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Funkciju gradonačelnika Istočnog Sarajeva obavljao je od 2008. do 2012. godine. U 2017. godini obavljao je funkciju potpredsjednika Skupštine grada Istočno Sarajevo, a prije toga bio je i zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva.

Od 2018. godine izabran je ambasadora BiH u Crnoj Gori. Nakon toga bio je zaposlen u Gradskoj upravi Istočnog Sarajeva kao savjetnik gradonačelnika.

Filter 2019