Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /latinica

Obilježen Dan i krsna slava Pravnog fakulteta

Izvor: Srna

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je vjerskim obredom svečano obilježio krsnu slavu – Svetog Petra Cetinjskog i Dan ove visokoškolske ustanove.

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Goran Marković rekao je novinarima da ujedno obilježavaju i 75 godina postojanja i rada Pravnog fakulteta jer baštine tradiciju Pravnog fakulteta u Sarajevu, koji je osnovan 1946. godine.

Marković podsjeća da je Pravni fakultet u teškim ratnim okolnostima nastavio rad prvo na Ilidži, poslije na Palama 1994. godine i dodao da od tada ova visokoškolska ustanova konstantno ide uzlaznom linijom.

Prema njegovim riječima, bilo je potrebno mnogo godina i napora velikog broja ljudi, kako starijih uglednih profesora, tako i mlađih kolega da bi Pravni fakultet danas bio tu gdje jeste, da postane prepoznat ne samo u republičkim okvirima, nego i regionalnim, a od ove godine čak i evropskim okvirima.

On kaže da su i u teškim pandemijskim okolnostima na obilježavanje Dana i krsne slave Pravnog fakulteta došli dragi gosti iz zemlje i inostranstva, prijatelji i saradnici, među kojima je i Spiridon Flogaitis, direktor Evropske organizacije za javno pravo iz Atine, čiji su član fakultet i Univerzitet.

Marković podsjeća da su juče povodom Dana fakulteta organizovali veliki naučni skup na kome je učestvovalo više od 130 učesnika iz 14 zemalja i dodao da je to na području bivše Jugoslavije najveći naučni skup iz oblasti pravnih nauka.

“Jučerašnji skup je bio najbolji način da obilježimo Dan Pravnog fakulteta i poklonimo našem gradu, Republici, studentima i naučnoj javnosti nešto što će biti od koristi ne samo za nas pravnike, nego i za društvenu zajednicu u cjelini. Nadam se da je to način na koji mi možemo najbolje služiti svom narodu i društvu”, istakao je Marković.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić čestito je krsnu slavu zaposlenima i studentima Pravnog fakulteta, koji, kako je rekao, danas obilježava i 27 godina rada u okviru Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

“Donijeti ideju o formiranju Univerziteta davne 1994. godine, za mene je bilo fascinantno. Često se pitam da li je to bio pokušaj, eksperiment za istoriju, za pamećenje? Šta god da je bilo u tom trenutku, oni su uspjeli. Mi imamo Univezitet u Istočnom Sarajevu bez kojeg Republika Srpska ne bi bila ono što jeste”, naglašava Kulić.

Nakon lomljenja slavskog kolača, kojem su prisustvovali i načelnik opštine Pale Boško Jugović, predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman i kolege sa Univerziteta, biće održana svečana akademija te dodijeljene diplome svršenim studentima.

Filter 2019