Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /latinica

Najava novih investicija: Opštine kandiduju projekte koje će finansirati Vlada Srpske

Autor: FILTER/M.K.

Vlada Republike Srpske izdvojiće 20 miliona KM za investiranje širom Republike Srpske, najavio je premijer Radovan Višković u Istočnom Sarajevu.

Višković se danas u Istočnom Sarajevu sastao sa gradonačelnikom i načelnicima šest opština. Razgovarano je o finansijskoj podršci novim projektima, ali i aktuelnim čija je realizacija u toku.

„Mi smo na neki način i odredili šta bi trebali biti prioriteti. To su projekti iz vodosnabdijevanja, zatim industrijske zone, putna infrastruktura… Dakle, projekti koji idu u pravcu zadovoljavanja potreba svih građana koji žive na tom prostoru“, rekao je Višković nakon sastanka.

Konkretno, za područje Istočnog Sarajeva, Višković najavljuje podršku rješavanju problema vodosnadbijevanja Istočne Ilidže i Istočnog Sarajeva. Kako je ranije najavio gradonačelnik, grad, opštine i Vodovod će obezbijediti dio sredstava, dok se ostatak očekuje od Vlade. Procjena je da bi uvođenje vrela Grabski mlini iz Kijeva u sistem vodosnabdijevanja koštalo oko dva miliona maraka.

„Vlada će izaći u susret da se to pitanje po prvom prioritetu riješi, pogotovo što se ovdje gradi. Ja sam, kao predsjednik Vlade, presretan kada vidim da se gradi ali i da treba graditi nove škole. Mi ćemo sve te projekte podržati“, rekao je Višković.

Foto: Vlada Republike Srpske

A projekti koji se odnose na obrazovanje su nova osnovna škola u Istočnom Novom Sarajevu i izgradnja zgrade SŠC u Istočnoj Ilidži.

Što se tiče Pala, kandidovaće se tri nova projekta za novi ciklus investicija iz sredstava Vlade RS. Od projekata koji su u toku, podrška će stići za nastavak izgradnje zgrade Policijske uprve, te objekta Fakulteta za fizičko vaspitanje i sport.

Rečeno je i da će se podržati projekti koje kandiduju Istočni Stari Grad i Trnovo, ali danas nije saopšteno više detalja.

Za opštinu Sokolac važni su projekti iz oblasti putne infrastrukture i vodosnadbijevanja. Računaju na podršku Vlade jer su i do sada imali značajno učešće u sličnim projektima.

„Iznijeli smo i svoje planove za neke buduće projekte, posebno infrastruktura i razvoj privrede – poslovnih i slobodnih zona na ovom području“, naveo je načelnik Milovan Bjelica.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da osim nabrojanog, podršku očekuje i za veće projekte, posebno iz oblasti putne infrastrukture.

“Kao grad sa specifičnom teritorijalnom organizacijom zaslužujemo i veće projekte saobraćajne infrastrukture. To je treća traka preko Romanije ali i povezivanje Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže sa Palama tunelom. Mi ćemo na tome istrajati, radi se o strateški značajnom projektu“, rekao je Ćosić i dodao da su na sastanku otvorene brojne teme među kojima je i nastavak podrške sistemu zdravstvene zaštite u Istočnom Sarajevu.

Istočno Sarajevo je po površini najveći grad u Srpskoj, po broju stanovnika četvrti a svojim položajem i istorijskom ulogom sigurno najznačajniji grad za Srpsku, poručuje gradonačelnik. Upravo zbog toga smatra da projekti svih opština zaslužuju posebnu pažnju, koju je Vlada i do sada pokazivala.

Filter 2019