Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /latinica

Mladi iz Srpske ne mare ni za mjere ni za vakcinu

Izvor: Glas Srpske

Da korona ne pravi pauzu potvrđuje podatak da je za dan u Republici Srpskoj zaraza potvrđena kod 439 osoba, među kojima je čak 64 djece i tinejdžera, a ljekari upozoravaju na to da vakcinacija teče presporo i da se kraj epidemiji ne nazire.

Prema jučerašnjem izvještaju Instituta za javno zdravstvo RS, od 966 testiranih čak 45,92 odsto je pozitivnih na virus korona, a od posljedica zaraze preminulo je sedam osoba. U bolnicama se liječi 601 kovid pacijent, a na respiratoru su 63 osobe.

Zdravstveni radnici upozoravaju na to da epidemiološka situacija nije nimalo povoljna i da je zaraženih iz dana u dan sve više.

Direktorica Doma zdravlja u Bijeljini Danijela Đukin ističe za “Glas Srpske” da u posljednjih nekoliko dana pregledaju dnevno u prosjeku 150 osoba sa simptomima “kovida”, od kojih oko osam pošalju u bolnicu i svi uglavnom ostaju na terapiji kiseonikom.

– Uglavnom je riječ o nevakcinisanim osobama, čak 80 odsto su nevakcinisani ili ukoliko su vakcinisani, onda su to pacijenti kojima sada već ističe šest mjeseci od druge doze pa je i imuni odgovor slabiji. Mnogi se ne javljaju ljekaru kada primijete prve simptome, što nije dobro – rekla je Đukin.

Naglasila je da starije osobe najbolje prolaze u ovom talasu epidemije, jer su na vrijeme vakcinisane i pridržavaju se svih epidemioloških mjera.

Istakla je da vakcinacija veoma sporo teče, posebno među mladima.

– Trenutno je više zainteresovanih za treću dozu, nego za prvu – naglasila je ona.

Da su mladi najneodgovorniji saglasna je i direktorica Doma zdravlja u Trebinju Maja Mićunović, naglasivši da omladina ne želi da se vakciniše, a uglavnom ne poštuju ni epidemiološke mjere.

– U prosjeku imamo između 80 i 100 novozaraženih sedmično. Otprilike nekih deset odsto novozaraženih su vakcinisani i oni uglavnom imaju blažu kliničku sliku – rekla je Mićunovićeva i naglasila da i u Trebinju vlada velika zainteresovanost za treću dozu.

Pune ruke posla imaju i u prijedorskom Domu zdravlja, a vršilac dužnosti direktora te zdravstvene ustanove Slobodan Javor rekao je juče da će biti povećan broj timova u ambulanti za akutne respiratorne infekcije (ARI) i “kovid” ambulantama ako bude nađen dodatni prostor da bi bila smanjena čekanja pred ovim ambulantama.

– U jednoj smjeni rade tri tima, ali i dalje imamo čekanja, po sat, dva ili duže – rekao je Javor.

U banjalučkom Domu zdravlja kažu da trenutno raspolažu dovoljnim brojem timova i lokaliteta za preglede pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama te “kovid” pacijenata i da nema čekanja, izuzev u momentima kada se vrši dezinfekcija objekata.

Filter 2019