Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /latinica

Književni pomen pjesniku Miši Sladojeviću

Izvor: Srna

Prerano preminulom pjesniku iz Istočnog Sarajeva Miši Sladojeviću danas je odata počast književnim pomenom i promocijom njegove posthumno objavljene zbirke pjesama “Četrdesetnica” u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Predstavljajući život i djelo Sladojevića, Slađana Bratić iz Matične biblioteke u Istočnom Sarajevu navela je da je riječ o zavičajnom pjesniku koji je prvu zbirku poezije “Kolekcionar ovisnosti i straha” objavio 2007. godine.

“Recenzent te knjige Radoslav Samardžija već tada je najavio pjesnika izuzetnog talenta i imaginacije, pred kojim je budućnost”, istakla je Bratićeva i dodala da je posmrtno objavljena još jedna Sladojevićeva knjiga u kojoj su pjesme nađene u rukopisu.

Prema njenim riječima, nakon prvog Sladojevićevog pojavljivanja kao pjesnika bilo je očito da se radi o auteničnoj poeziji, bez uticaja sa strane.

“Njegova poezija mijenjala se s vremenom prateći njegovo sazrijevanje kao ličnosti i književnika, ali je i dalje ostala autentična”, istakla je Bratićeva, izrazivši nadu da će neki budući teoretičari i istoričari književnosti odrediti Sladojevićevo mjesto u lokalnoj, ali i široj srpskoj poeziji.

Na književnom pomenu govorio je i teolog Nemanja Škrelić, koji je rekao da je Sladojevićeva poezija puna dubokog egzistencijalnog traganja za smislom života.

“On je kroz poeziju pokušavao da preobrazi svoj život i samu stvarnost”, rekao je Škrelić i dodao da su Sladojeviću u tome dosta pomagali molitva i njegovo znanje iz pravoslavne teologije.

Mišo Sladojević rođen je 1987. godine u Sarajevu, a osnovnu i srednju školu završio je u Istočnom Novom Sarajevu, nakon čega je upisao studije književnosti na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Preminuo je 2019. godine, a godinu nakon smrti objavljena je njegova zbirka pjesama “Četrdesetnica”, koju je priredio pjesnik Novak Đukić iz Beograda.

Na književnm pomenu, kom su prisustvovali porodica, prijatelji i poštovaoci djela rano umrlog pjesnika, Sladojevićeve stihove govorila je Dragana Bjelica, uz muzičku pratnju na gitari Srđana Subašića i Slobodana Pandurevića.

Filter 2019