Mon. May 23, 2022
ћирилица /latinica

Kalem: Potrebna sredstva za obuku novih članova

Izvor: Srna

Šef Gorske službe spašavanja Jahorina Miro Kalem izjavio je da ova neprofitna organizacija nema sredstava za obuku novih članova i osposobljavanje vozila dobijenih od Republičke uprave civilne zaštite.

Gorska služba Jahorina, prema njegovim riječima, broji desetak aktivnih članova, koji su prošli obuke i dobili potrebne licence za spasilačke poslove, ali koji se profesionalno bave drugim poslovima.

„Za početak bi bilo dovoljno da obučimo pet, šest novih članova kako bi spremni ušli u zimsku sezonu“, rekao je Kalem za Srnu i dodao da bi za te namjene bilo potrebno oko 10.000 KM.

Ocijenivši da se ne radi o velikim sredstvima, Kalem je naveo da je Gorska služba Jahorina aplicirala u Opštini Pale za dobijanje sredstava za nevladine organizacije.

„Direktoru Olimpijskog centra `Jahorina` najavio sam da nemamo dovoljan broj članova i da je potrebno brojčano da obučimo nove, mlade spasioce“, rekao je Kalem.

Ukoliko bude potrebno, Kalem najavljuje da će i od gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića biti zatražena pomoć kako bi Gorska služba pred zimsku sezonu mogla da obuči nove članove.

„Vozila koja smo dobili od Republičke uprave civilne zaštite već dvije godine nismo u stanju da popravimo i stavimo u vozno stanje, zbog čega u akcijama koristimo vlastita“, ističe Kalem.

On kaže da imaju dovoljno opreme, ali da je potrebno obučiti nove ljude da je koriste za bezbjedno izvođenje spasilačkih akcija.

Kalem je objasnio da spasioci po zakonu moraju imati određene licence, a da prije svega moraju proći kurs prve pomoći.

„To je međunarodna licenca i imamo dobru saradnju sa institucijom koja je izdaje“, rekao je Kalem.

Navodeći da je za spasioce potrebno da završe ljetnji i zimski alipinistički kurs, Kalem je ocijenio da bi ovog momenta, pred zimsku turističku sezonu, bilo dovoljno da novi članovi prođu zimski alpinistički kurs.

Potencijalne nove članove Gorske službe spašavanja Jahorina Kalem vidi u mladim ljudima koji sarađuju sa ovom službom.

„Kad je zatišje, na marginama smo, ali kad trebamo, svi nas se sjete“, rekao je Kalem, naglasivši da su članovi Gorske službe Jahorina uprkos svemu uvijek spremni da pomognu.

Filter 2019