Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /latinica

Istočno Novo Sarajevo: Za šest mjeseci suficit od 123.410 KM

Izvor: Srna

Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo usvojila je na današnjoj sjednici izvještaj o izvršenju budžeta za šest mjeseci ove godine koji je ostvaren u iznosu od 5.826.906 KM, dok su rashodi 5.703.496 KM, te je suficit 123.410 KM.

Odbornici su usvojili i Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu od 14.400.973 KM, što je za 20,4 odsto više u odnosu na planirani budžet od 11.960.584 KM.

Zamjenik načelnika Aleksandar Kostović istakao je da je Nacrtom rebalansa predviđeno povećanje budžeta za 2.400.000 KM.

Kostović je naglasio da je osnovni razlog za izradu rebalansa budžeta pokriće deficita iz prošle godine, dinamiziranje investicionih aktivnosti kroz povećanje stepena izgradnje kapitalnih projekata i povećanje budžetske potrošnje.

On je istakao da su na današnjoj sjednici usvojeni i izvještaji o radu načelnika u organima komunalnih preduzeća čiji je kapital u vlasništvu opštine i informaciju o radu komunalnih preduzeća “Rad”, “Vodovod i kanalizacija” i “Sveti Marko” i “Toplana” Istočno Novo Sarajevo.

“Svako od ovih preduzeća imalo je svoje izazove i probleme u proteklom periodu, ali oni dobro rade svoj posao”, rekao je Kostović i dodao da je u toku ove godine najviše problema imalo preduzeće “Vodovod i kanalizacija” koje su dobrim dijelom riješili da bi stanovnici imali redovno snabdijevanje vodom.

Kostović je naglasio da “Toplane” šire postojeću mrežu i povećavaju broj korisnika i nada se da će u narednoj godini bit završena i nabavka novih kotlova. On je istakao da preduzeće “Rad” nadljudskim naporima dobro obavlja svoj posao.

Skupštini se danas obratio i direktor Doma zdravlja Istočno Sarajevo Dejan Šešelj sa molbom da Skupština da saglasnost za kreditno zaduženje od 250.000 KM ove zdravstvene ustanove da bi nabavili defibrilator i ultrazvuk i sanitetsko vozilo.

Predsjednik Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo Vedran Jovančić rekao je da ne postoji nikakva politička konotacija u vezi sa kreditnim zaduženjem Doma zdravlja Istočno Novo Sarajevo i da saglasnost daje resorno ministarstvo, a ne opština.

Jovančić je istakao da će opština do kraja ove sedmice Domu zdravlja dodijeliti ambulantno vozilo.

On je rekao da je Skupštini predložio da u Prijedlogu rebalansa budžeta budu izdvojena sredstva i da opština kupi defibrilator i ultrazvuk koji su potrebni za funkcionisanje ove zdravstvene ustanove, jer su postojeći zastarjeli.

“Dom zdravlja posjeduje te aparate, ali su zastarjeli, a ako bi čekali saglasnost resornog ministarstva to bi bila duža procedura”, rekao je Jovančić.

Odbornik SDS-a Stefan Ignjatović rekao je da Klub SDS-a nije glasao za izvršenje budžeta za šest mjeseci, jer, kako je naveo, da nije bilo prihoda od igara na sreću i poreza danas bi budžet opštine bio u deficitu oko 700.000 KM.

On smatra da je budžet loše isplaniran i da prilikom rebalansa mora biti velikih korekcija da ne bi na kraju godine bili u deficitu.

Ignjatović je naglasio da nisu podržali ni izvještaje o radu komunalnih preduzeća jer smatraju da imaju prekomjeran broj zaposlenih.

Filter 2019