Mon. May 23, 2022
ћирилица /latinica

Ispod Arktičkog leda vrebaju virusi i nuklearni otpad

Izvor: Srna

Otapanje leda na Arktiku može dovesti do pojave novih pandemija usljed oslobađanja opasnih virusa, ali i do isplivavanja nuklearnog otpada, upozoravaju naučnici.

Bar stotinjak različitih mikroba zarobljenih u arktičkom permafrostu (trajno smrznutom tlu) otporno je na trenutno dostupne antibiotike, upozoravaju naučnici.

Naučna studija objavljena u časopisu “Klimatske promjene u prirodi” upozorava na posljedice koje bi topljenje leda na Arktiku moglo izazvati.

Uz već ranije poznato podizanje nivoa mora i uništavanje ekosistema širom svijeta, povlačenje leda moglo bi pokazati i “prljavi veš” čovječanstva, koji je skrivan hiljadama godina.

Topljenjem leda, čovječanstvo će se naći na udaru mikroba otpornih na lijekove, što bi moglo biti izuzetno opasno.

Najveći problem je, navode istraživači, to što niko zapravo ne zna šta se tačno skriva u ledu i tlu ispod njega.

Ono što nauka sigurno zna jeste da led “skriva” brojne toksične hemikalije, pa čak i nuklearni otpad koji su neke zemlje tamo pohranjivale, misleći da je to bezbjedna opcija.

Arktički permafrost godinama služi različitim zemljama i kompanijama kao savršeno mjesto za industrijsku aktivnost, izvlačenje vrijednih resursa, ali i nuklearne testove.

Topljenjem permafrosta, sve te hemikalije lako bi mogle dospjeti u atmosferu i vodu, te se proširiti širom svijeta, kontaminirajući životinjski i biljni svijet, ali i ljude.

Naučnici zato pozivaju da se dodatno istraži sav “prljavi veš” koji Arktik skriva kako bi se bar okvirno znalo šta čovječanstvo čeka u budućnosti.

Jer, ako led nastavi da se topi dosadašnjom brzinom, svi ti mikrobi, hemijski spojevi i nuklearni otpad mogli bi isplivati na površinu i zateći nespremno čovječanstvo, ističu naučnici.

Filter 2019