Mon. May 23, 2022
ћирилица /latinica

Institut izdao preporuke za treću dozu vakcine protiv virusa korona

Izvor: Nezavisne novine

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske pripremio je preporuke za primjenu buster, odnosno treće doze vakcine protiv virusa korona u Republici Srpskoj.

“Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije o primjeni buster doze protiv kovida-19 u RS, Institut je zadužen da planira, organizuje i u saradnji sa drugim zdravstvenim ustanovama sprovede vakcinaciju stanovništva Srpske trećom dozom, kao i da redovno izvještava Republički štab za vanredne situacije o aktivnostima u vezi sa vakcinacijom buster dozom”, navodi se u saopštenju Instituta.

Kako se navodi, buster doza vakcine protiv kovida-19 može se primjenjivati kod osoba kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest mjeseci, bez obzira na vrstu vakcine koju su primile.

U ovom momentu, treća doza može se primjenjivati kod sljedećih kategorija stanovništva, koje su drugu dozu primile prije 31. marta 2021. godine:

 • Osobe starije od 65 godina
 • Korisnici domova za stara lica
 • Osobe sa imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaoci transplantata koštane srži i solidnih organa, osobe na hemodijalizi i osobe koje žive sa imunosuprimiranim pacijentima.
 • Osobe koje boluju od hroničnih nezaraznih bolesti koje predstavljaju povećan rizik za razvoj teške forme kovida (kategorije koje su bile prioritet i prilikom vakcinacije prvom dozom).
 • Osobe koje rade na radnim mjestima sa visokom izloženošću:
  • Zdravstveni radnici (prema istim prioritetima kao prilikom vakcinacije prvom dozom: zdravstveni radnici koji rade u bolnicama na kovid-19 odjeljenjima, prvenstveno u jedinicama intenzivne njege, zatim ostali zdravstveni radnici koji obavljaju poslove vezane za kovid-19, zdravstveni radnici koji rade sa posebno osjetljivim pacijentima te svi ostali zdravstveni radnici)
  • Osobe zaposlene u domovima za stara lica koje učestvuju u procesu njege korisnika
  • Prosvjetni radnici.

“Kao buster doza se daje ista vakcina koja je korištena za prve dvije doze vakcinacije. Kada je u pitanju vakcina sputnjik V, kao buster doza se daje komponenta 1. vakcine. Moguće je kao buster dozu primijeniti i različite vakcine. Prema dostupnim ograničenim dokazima, u ovakvom slučaju se sugeriše primijena vakcine drugačijeg mehanizma djelovanja. Preporuku o tome koju vakcinu treba dati za buster dozu treba da donese nadležni doktor medicine ili doktor medicine na punktu za vakcinaciju”, dodaje se u saopštenju.

Građani Republike Srpske koji su primili prve dvije doze u inostranstvu mogu da prime buster dozu u Republici Srpskoj, pod uslovom da imaju validnu potvrdu o prve dvije doze (sa QR kodom), te da se podatak o tim dozama unese u program Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Zdravstvena ustanova je odgovorna za validnost podataka koji se unose u bazu podataka Instituta.

Filter 2019