Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /latinica

Dr Kovačević o malignom tumoru pluća: Simptomi, liječenje i prevencija

Izvor: JZU Bolnica “Srbija”

Specijalista pneumoftiziologije – subspecijalista medicinske onkologije, doktor Anita Kovačević ističe da su maligni tumori pluća jedan od najčešćih maligniteta u svijetu, zajedno sa tumorima dojke i debelog crijeva.

“Pušenje je glavni faktor za hronični opstruktivni bronhitis koji može biti preteča karcinomu pluća”, istakla je dr Kovačević.

Prema njenim riječima, najčešći simptom plućnih tumora je kašalj koji obično duže traje i s obzirom da se najčešće javlja kod pušača, često mu ne pridaju mnogo značaja.

“Pacijent se obično javi ljekaru tek kada vidi sukrvicu u ispljuvku. To je za njega prvo upozorenje da se nešto ozbiljnije dešava”, naglasila je dr Kovačević.

Ona je napomenula da je nekada prvi simptom tumora pluća otežano gutanje ili znaci moždanog udara, što je u tom slučaju znak da se radi o uznapredovaloj i proširenoj bolesti. Pored ovih simptoma, može da se javi bol u grudima i ramenu, povišena tjelesna temperatura i otežano disanje.

Dr Kovačević naglašava da je radiografska dijagnostika koja podrazumijeva rentgen pluća, a kasnije i CT grudnog koša izuzetno bitna kod postavljanja sumnje na malignu bolest pluća. CT grudnog koša omogućava detaljan uvid u promjene u grudnom košu, kontakt tumora sa krvnim sudovima, zahvaćenost nervnih struktura i uvid u procjenu operabilnosti procesa.

„Pri svakoj sumnji na tumor pluća, pacijente hospitalizujemo radi bronhološke obrade. Bronhoskopija je invazivna metova gdje se ulazi u disajne puteve posebnim aparatom i uzima se biopsija radi patohistološke verifikacije. Pregled se odvija pod lokalnom anestezijom, analgosedacijom ili totalnom anestezijom u zavisnosti od opšteg stanja pacijenta. Tek kada bude gotov patohistološki nalaz sa svim karakteristikama tumora, može se pristupiti liječenju”, istakla je dr Kovačević.

Dodaje da je jedan od načina liječenja hirurški tretman ukoliko se radi o operabilnom procesu. Pored ovoga danas postoje drugi vidovi liječenja, a to je sistematska hemoterapija, ciljana biološka terapija i imunoterapija. Za svaki tumor pluća postoje posebne karakteristike koje nas usmjeravaju na nastavak liječenja.

Preventivne mjere zaštite od nastanka tumora pluća su prestanak pušenja, izbjegavanje aerozagađenja i zadimljenih prostorija, saniranje bronhitisa i infekcija pluća bilo koje etiologije i pridržavanje redovne terapije pumpicama ukoliko je ljekar ordinirao, zaključuje dr Kovačević.

Filter 2019