Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /latinica

Danas je Svjetski dan anestezije

Izvor: JZU Bolnica ”Srbija”

Povodom Svjetskog dana anestezije razgovarali smo sa specijalistom anesteziologije reanimacije i intenzivnog liječenja, doktorom Brankom Aškrabom iz Bolnice “Srbija”.

Anesteziolozi su jedini specijalisti koji znaju i smiju da daju pacijentima terapiju za suzbijanje bolova, a takođe su obrazovani za liječenje pacijenata u različitim kritičnim, opasnim po život stanjima.

„Anesteziju možemo podijeliti na opštu i regionalnu. Kod opšte anestezije pacijent je u vještački izazvanom snu, bez svijesti i sa potpunim odsustvom bola, dok je kod regionalne anestezije svijest očuvana, ali pacijent ne osjeća bol u onim regijama u kojima se izvodi operativni zahvat“, naglasio je dr Aškraba.

On ističe da je za operativni zahvat potrebno pacijenta pripremiti, sagledati cjelokupno zdravstveno stanje kako bi se rizik od anestezije i operacije sveo na minimum.

Osnovne pretrage koje su potrebne za operaciju su labaratorijski nalazi, pregled interniste i EKG, RTG snimak pluća sa očitanjem. Konačnu odluku o operaciji i procjeni rizika od operativnog zahvata i anestezije, donosi anesteziolog.

Pored ovih nalaza koji su uobičajeni, nekada je potrebno uraditi i dodatne nalaze i preglede u zavisnosti od zdravstvenog stanja pacijenta, dodaje dr Aškraba.

„Svaka intervencija na našem tijelu izaziva određenu dozu straha, što je sasvim razumljivo i ljudski. Ljekar je taj koji treba da pomogne i stekne povjerenje pacijenta, kako bi se taj strah smanjio“, istakao je dr Aškraba.

Današnja anestezija uz moderne lijekove i tehniku koju koristimo, od monitoringa do anestezioloških aparata sveli su rizike na minimum. Uz adekvatno obučen medicinski kadar, naši pacijenti ne treba da se plaše anestezije, zaključuje dr Aškraba.

Svjetski dan anestezije, u nekim zemljama poznat i kao Nacionalni dan anestezije ili Dan etra, godišnji je događaj koji se širom svijeta obilježava 16. oktobra u znak sjećanja na prvu uspješnu demonstraciju anestezije dietil etrom 1846. godine.

Ova demonstracija se svrstava među najznačajnije događaje u istoriji medicine. Otkriće je omogućilo pacijentima da steknu korist od hirurškog liječenja bez bolova povezanih sa operacijom.

Filter 2019