Wed. May 18, 2022
ћирилица /латиница

Гориво у РС скупље за четири фенинга

Извор: Независне новине

Цијене горива на бензинским пумпама у Српској су у порасту у просјеку за четири фенинге по литри за све врсте деривата, као и цијене течног нафтног гаса (ТНГ), казао је Драган Тришић, предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе РС.

“Цијена гаса је драстично скочила у задњих двадесетак дана, како за аутомобиле, тако и за кућанство, а нестабилан период се очекује и у наредном периоду јер се константан раст берзе рефлектује на тржишта”, казао је Тришић.

Истиче да је јуче нафта брент на Лондонској берзи била 727 $ по тони или 83 $ по барелу, што је највиши индекс од 2018. године.

“То је повећање за 17 одсто у односу на прије два мјесеца. Дакле, тренд показује да се у неком наредном периоду не може очекивати стабилизација тржишта”, истиче Тришић.

Kако је рекао, већ неко вријеме је евидентна енергетска криза на глобалном нивоу, те како каже Тришић, очигледно да неке земље имају проблем са дефицитом енергије и повећаном потражњом, односно са потрошњом и у том смислу долази до повећања рафинеријских цијена.

“Важно је напоменути да сви дистрибутери имају довољне залихе на бензинским пумпама и да нема проблема са снабдијевањем. Да ли ће у наредном периоду доћи до проблема у понуди зависи од многих фактора, а првенствено од великих произвођача”, појаснио је Тришић.

Kако је рекао, цијене на бензинским пумпама у Републици Српској се крећу у просјеку за бензине 2,26, дизел 2,24 и ТНГ 1,34 KМ.

“Цијене су ниже у односу на Федерацију БиХ у просјеку за 10 фенинга, а од земаља у окружењу и до 40 фенинга. У уторак су цијене у Хрватској биле преко 11 куна, што је око три KМ, а у Црној Гори 1,45 ЕУР, тако да многи купци прелазе границу и купују горива на бензинским пумпама у Републици Српској”, закључио је Тришић.

Filter 2019