Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /latinica

Velika akcija policije iz RS i FBiH, uhapšeno sedam osoba

Izvor: N1

Policijski službenici Federalne uprave policije, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona, danas su u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstvom unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona izveli operativno taktičku akciju na području Federacije BiH i Republike Srpske.

Tom prilikom slobode je lišeno sedam osoba inicijala S.R. (1982), M.Š. (2000), D.K. (1980), D.J. (1980), A.M. (1987), M.B. (1980) i E.H. (1985).

Osobe lišena slobode se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela “Udruživanje radi činjenja krivičnih djela” iz člana 340., “Računalna prevara” iz člana 395., kao i krivičnog djela “Pranje novca” iz člana 272. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Postupajući po naredbi Opštinskog suda u Širokom Brijegu policijski službenici Federalne uprave policije su izvršili pretrese objekata koje pomenute osobe koriste, te je tom prilikom pronađen određeni broj laptopa, mobitela, desktop računara i ostale računarske opreme koja se može dovesti u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela, a koji će se koristiti u postupku.

“Takođe, pronađena je praškasta materija koja svojim izgledom asocira na opojne droge, kao i oružje koje potiču iz drugih krivičnih djela. Navedena lica se sumnjiče da su određeni vremenski period u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi računarskom prevarom metodama socijalnog inženjeringa i “phishinga” preuzimali mobilno bankarstvo oštećenih osoba, nakon čega su novac prebacivali na unaprijed pripremljene račune pravnih i fizičkih osoba”, saopšteno je iz FUP-a.

Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u u službenim prostorijama Federalne uprave policije u zakonskom roku biti predate u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zapadnohercegovačkog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. Akcija je izvedena nakon preduzimanja višemjesečnih radnji i mjera na dokumentovanju ovog krivičnog djela.

Filter 2019