Mon. May 23, 2022
ћирилица /latinica

Brojke upozoravaju na tešku epidemiološku situaciju u Srpskoj: “Kovid” ambulante pune, vakcinalni punktovi prazni

Izvor: Glas Srpske

Za svega deset dana oktobra u Republici Srpskoj je od posljedica zaraze virusom korona preminulo čak 13 osoba starosti od 20 do 49 godina, a ljekari upozoravaju na to da je vakcina jedino i najjače oružje da bi izbjegli tešku kliničku sliku, respirator i konačno stali u kraj epidemiji.

Prema podacima iz dnevnih izvještaja Instituta za javno zdravstvo RS, 1. oktobra ukupan broj preminulih od posljedica zaraze u Srpskoj bio je 4.253.

U bolnicama upozoravaju da je među oboljelima sa teškom kliničkom slikom većina nevakcinisanih te da posebno mlađi ljudi izbjegavaju imunizaciju. Direktor bolnice u Gradišci Rajko Dodik kazao je za “Glas Srpske” da se u toj zdravstvenoj ustanovi liječi 49 “kovid” pacijenata.

– Oko 90 odsto onih sa teškom kliničkom slikom su nevakcinisani, a na respiratoru su 100 odsto nevakcinisani – upozorio je Dodik, naglasivši da je i to jedan od pokazatelja da je vakcinacija efikasna i da bi vakcinalni punktovi trebalo da budu puniji.

Da je sve više zaraženih među mladima koji nisu vakcinisani istakla je i koordinatorka na vakcinalnom punktu Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS Aleksandra Tadić.

– Primjetno je da je ovim novim talasom obuhvaćeno sve više mladih ljudi, nevakcinisanih. Mi u Urgentnom centru vodimo evidenciju za sve pacijente koji se jave ljekaru i koji su hospitalizovani, da li su vakcinisani ili ne. Neuporedivo je veći broj onih koji su nevakcinisani – istakla je Tadićeva dodavši da za sada niko od vakcinisanih nije imao tešku kliničku sliku niti je preminuo.

Direktorica bijeljinskog Doma zdravlja Danijela Đukin rekla je za “Glas Srpske” da su ambulante prepune svakoga dana.

– “Kovid” ambulanta radi 24 časa i zaraženih ima mnogo, stanje je alarmantno. Smatram da još nismo dočekali pik ovog četvrtog talasa – rekla je Đukinova. Istakla je da je vakcinacija utihnula.

– S jedne strane ima dosta onih koji zovu i raspituju se za treću dozu, dok sa druge strane ima mnogo mladih koji neće ni da čuju za imunizaciju – upozorila je Đukinova i dodala da se mjere ne poštuju u potpunosti i da korona brojke u Bijeljini rapidno rastu.

Produžene mjere

Republički štab za vanredne situacije produžio je do 1. novembra mjere za borbu protiv virusa korona u Republici Srpskoj. Iz Biroa Vlade za odnose s javnošću saopšteno je da je štab na jučerašnjoj sjednici prihvatio i informaciju o raspodjeli 25.000 doza druge komponente vakcine “sputnjik ve”. Osim toga, zadužen je Institut za javno zdravstvo RS da izvrši raspodjelu vakcina zdravstvenim ustanovama u Srpskoj.

Filter 2019