Mon. May 23, 2022
ћирилица /latinica

Bolnica ”Srbija” organizuje besplatne preventivne preglede dojki

Izvor: JZU Bolnica ”Srbija”

Povodom mjeseca borbe protiv raka dojke Bolnica „Srbija“ organizuje besplatne preventivne preglede dojki od 18.10.2021. do 27.10.2021. godine.

Preglede će obavljati primarijus doktor Milorad Šupić, specijalista opšte hirurgije u terminu od 11:00 do 16:00 časova.

Pregledi će se obavljati u Poliklinici, ambulanta broj jedan. Za pregled je potrebna uputnica.

Termin za pregled možete zakazati na broj telefona: 057/325-329 u periodu od 12:30 časova do 14:30 časova.

Prim. dr Milorad Šupić istakao je da su najbolja prevencija protiv raka dojke preventivni pregledi gdje otkrivamo da li kod žena postoje određene promjene na dojkama.

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena.

„Samopregledi kod žena su jako bitni, jer žena najbolje poznaje svoje dojke i može da osjeti ukoliko postoji neki problem ili promjena“, naglasio je dr Šupić.

Najčešči simptomi kod raka dojke su pojava kvržice na dojci, uvlačenje bradavica, iscjedak iz dojke, uvlačenje i crvenilo kože i uvećanje dojke.

Najbolja preventivna mjera za rano otkrivanje raka dojke su pregledi i samopregledi dojki, kasnije ultrazvuk i mamografija kada su šanse za izliječenje daleko veće, nego kada žene dođu u već zapuštenoj fazi, što je nažalost jako učestalo, pojašnjava dr Šupić.

Liječenje raka dojke je jako kompleksno i dugotrajno. Najbitnije je otkriti promjene na vrijeme, da bi se blagovremeno mogla odrediti terapija.

Cilj organizovanja besplatnih pregleda je podizanje svijesti kod žena, da u što većem broju dođu na pregled kako bi u slučaju ranog otkrivanja raka dojke mogućnost izliječenja bila veća.

Filter 2019