Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /latinica

Aćimović: Buster doza podiže imuni sistem

Izvor: RTRS

Buster doza, odnosno treća vakcinacija podiže imuni sistem da ljudi budu zaštićeni od virusa korona, rekla je Jela Aćimović, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

– Buster se zove zato što se prima šest mjeseci poslije druge doze, a mogu da je prime svi oni koji su vakcinisani prije 31. marta ove godine – naglasila je Aćimović.

Vakcinacija trećom, odnosno buster dozom vakcine protiv virusa korona prioritetnih grupa građana, kao što su osobe starije od 65 godina, te hronični bolesnici, u Republici Srpskoj počinje u ponedjeljak, 18. oktobra.

– Poznato je da osobe starije od 65 godina imaju slabiji imunitet i oni su prioritet kod vakcinacije, kao i oni sa hroničnim bolestima. Potom slijede zdravstveni radnici, kao i svi oni koji rade u domovima sa starijim osobama, te prosvjetni radnici – poručila je Aćimović.

Ona je dodala da nema potrebe da se radi test na antitijela.

– Nema potrebe da radite test na antitijela, jer mi još uvijek ne možemo sa sigurnošću znati koji je to nivo koji štiti od virusa korona – kaže Aćimović.

Apelovala je na zdravstvene radnike da pročitaju upustva oko vakcinacije, da bi se izbjegli crni scenariji kao u Srbiji, gdje je preminulo čak šest trudnica.

– Vacina je sigurno lijek, a kako trudnice spadaju u veoma rizičnu grupu, preporučujemo porodičnim ljekarima da im savjetuju da se vakcinišu – zaključila je Aćimović.

Filter 2019