Mon. May 23, 2022
ћирилица /latinica

Održani Književni susreti “Simeon Milutinović Sarajlija”

Izvor: Srna

U Istočnoj Ilidži večeras su održani Književni susreti “Simeon Milutinović Sarajlija”, posvećeni ličnosti koja je višestruko zadužila srpsku kulturu.

Profesor beogradskog i banjalučkog univerziteta Radmilo Marojević rekao je novinarima da je Simeon Milutinović Sarajlija, čija se velika ličnost nalazi između Vuka Karadžića i Njegoša, višestruko zadužio srpsku kulturu.

Marojević je naveo da je Milutinović bio pjesnik, prevodilac, putopisac, folklorista, sakupljač narodnih pjesama i umotvorina, a nadasve ličnost koja čak i svojom porodičnom tradicijom povezuje tri srpske zemlje – Crnu Goru, Srbiju i Republiku Srpsku.

-Sima Milutinović je ličnost koja na neki način povezuje, ne samo samog sebe, sa Njegošem i Vukom, već na neki način Vuka i Njegoša. To je neki trougaoni kamen naše sveukupne kulture od 1814. godine, pa do njegove smrti 1847. godine- ispričao je Marojević.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović ponosan je na činjenicu da se baš u ovoj opštini organizuju prvi književni susreti, što je, kako je rekao izuzetno značajno.

Božović je naglasio da je cilj ove manifestacije da Milutinovićev lik i djelo ne budu zaboravljeni, jer je riječ o čovjeku koji ima dosta sličnosti i sa Istočnom Ilidžom.

-Sima Milutinović Sarajlija je čovjek koji je bio buntovnik, poeta, savremenik Getea, veliki prijatelj Vuka Stefanovića Karadžića i učitelj velikog Njegoša- podsjetio je Božović.

Direktor Centra za kulturu i informisanje Istočna Ilidža Božidar Novaković rekao je da je ponosan što mogu da organizuju jednu ovakvu manifestaciju koja je najznačajnija ovog tipa na području opštine, za koju se nada da će postati tradicionalna.

Iako se održava prvi put, Novaković navodi da ova manifestacija već ima međunarodni karakter jer su okupljeni pjesnici, književnici, najbolji besjedničari iz BiH, Srbije i Crne Gore.

U okviru književnih susreta, održana je promocija knjige o Simeonu Simi Milutinoviću Sarajliji, poetsko veče uz recitacije Nedeljka Zelenovića, Miljana Nikolića i Gorana Vračara.

Književni susreti počeli su besjedom Saše Kneževića o ovom srpskom pjesniku, a o Simi Milutinoviću govorio je i Radmilo Marojević i Jelena Janjić, koja je na Milutinovićevim djelima odbranila magistarsku i doktorsku tezu.

Održano je recitatorsko takmičenje u kojem će se ogledati ukupno 12 recitatora, a pobjednici su dobili povelje i novčane nagrade.

Književni susreti su održani u organizaciji opštinskog Centra za kulturu i informisanje i Udruženja književnika Republike Srpske – podružnice u Istočnom Sarajevu.

Filter 2019