Sat. Oct 16, 2021
ћирилица /latinica

Ćosić sa delegacijom Boračke organizacije Republike Srpske

Izvor: Grad Istočno Sarajevo

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić razgovarao je danas sa delegacijom Boračke organizacije Republike Srpske o podršci boračkoj populaciji i projektima koji će, s ciljem njegovanja kulture sjećanja, biti realizovani na području grada Istočno Sarajevo.

Gradonačelnik Ćosić rekao je da Gradska uprava Istočno Sarajevo izdvaja 150.000 KM godišnje za boračku populaciju,  te da je saradnja lokalnih vlasti sa predstavnicima opštinskih boračkih organizacija oduvijek bila na izuzetno visokom nivou.

Ćosić je naglasio da je, osim brige o boračkim kategorijama stanovništva, veoma važno da razvijamo kulturu sjećanja i da ne dozvolimo da događaji i znamenite ličnosti iz naše prošlosti budu zaboravljeni.

„Prethodno rukovodstvo Gradske uprave Istočno Sarajevo uradilo je projekat ‘Kapije grada’, svojevrsnog spomen-obilježja koje treba da simbolizuje egzodus Srba iz Sarajeva, dok je u toku izrada idejnog rješenja Spomen-kompleksa stradalim srpskim civilima Sarajeva u 20. vijeku, koje će biti smješteno u Parku Sunce u Istočnom Novom Sarajevu, a koje će na simboličan način, kroz specifične prikaze, predstavljati stradanje Srba u tri rata“, istakao je Ćosić, podsjetivši da su počele i aktivnosti u vezi sa gradnjom spomenika žrtvama NATO bombardovanja.

Ćosić je napomenuo da je na Palama počela izgradnja Muzeja obrambeno-otadžbinskog rata, te da se razmišlja o Spomeniku Republici Srpskoj, koji bi trebalo da bude građen u toj opštini.

Predsjednik Predsjedništva BORS Aleksandar Savić izrazio je zadovoljstvo dobrom saradnjom lokalnih boračkih organizacija i predstavnika vlasti u gradu Istočno Sarajevo, naglasivši da to treba da bude primjer i ostalim regijama u Republici Srpskoj.

Savić je naglasio da Boračka organizacija Republike Srpske nastavlja da nesmetano radi, bez obzira na odsustvo predsjednika Milomira Savčića.

„O tome će biti riječi na sjednici Predsjedništva BORS, gdje ćemo razgovarati i o tome na koji način možemo da pomognemo našim saborcima koji se suočavaju sa optužbama za ratni zločin“, istakao je Savić.

Predsjednik Odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić rekao je da predstavnici gradske vlasti Istočnog Sarajeva kontinuirano pokazuju brigu prema boračkoj populaciji ove regije, te da se iz gradskog budžeta izdvajaju značajna sredstva za dopunska prava boraca, ali i održavanje Vojničkog groblja „Mali Zejtinlik“ na Sokocu.

Savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Milan Torbica, koji je prisustvovao današnjem sastanku, zahvalio je gradonačelniku i predstavnicima Gradske uprave za brigu koju pokazuju prema boračkim kategorijama, posebno pohvalivši aktivnosti njegovanja kulture sjećanja, jer je, kako je istakao, veoma važno da i buduće generacije saznaju istinu o svemu što se dešavalo na ovim prostorima.

Današnjem sastanku prisustvovali su predsjednik Odbora  ratnih vojnih invalida BORS Marko Milošević i predsjednik Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca u BORS Nemanja Močević.

Filter 2019