Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /latinica

Ćosić: Grad stradao, ali se ponovo uzdigao sa Srpskom

Izvor: Srna

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je na svečanoj akademiji, povodom Dana i krsne slave grada – Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog, da je ovaj grad, u čiju odbranu je utkano 4.100 života, stradao, vaskrsao i rastao zajedno sa Republikom Srpskom.

“Grad Istočno Sarajevo je stradao radi onoga što je bio, ali se ponovo se uzdigao, isto kao što je zbog svojih ubjeđenja stradao i uzdigao se među svete mitropolit dabrobosanski Petar Zimonjić”, rekao je Ćosić.

Prema njegovim riječima, period između dvije slave obilježila je pandemija virusa korona, kada zdravstveni sistem trpi ogroman pritisak, te da zato zdravstveni radnici zaslužuju ogromnu zahvalnost zbog nesebične i herojske borbe za živote svakog građanina Istočnog Sarajeva.

“Dugujem ogromnu zahvalnost načelnicima svih šest gradskih opština, koji su u vremenu epidemije virusa korona i pored smanjenih prihoda, radili i dosta učinili za svoje sredine, a samim tim i za ovaj grad. Volio bih da svake naredne godine budemo sve jači i da se još više identifikujemo sa ovim gradom”, naglasio je Ćosić.

Ćosić je istakao da je grad, zahvaljujući strukturi svojih prihoda, finansijski stabilan, funkcioniše dobro, zajedno sa svim svojim organizacionim dijelovima.

“Ipak, želimo da radimo još više. Da se posvetimo našim stanovnicima i budemo njihova sedma jedinica lokalne samouprave, koja radi sa svojim oštinama”, naveo je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Ćosić je najavio da će grad, i pored ograničenih prihoda, podržati značajne infrastrukturne projekte u svakoj od šest opština, sa kojima, kako je naveo, želi da bude partner i prijatelj.

“Nadam se da će investicioni ciklus koji planira Vlada Republike Srpske obuhvatiti i projekte naših opština. Jako mi je drago što Vlada nastavalja da u iznosu od 21.500.000 KM finasira projekte gradnje Studentskog doma, zgrade Rektorata, Muzičke akademije, Fakulteta fizičke kulture i sporta”, rekao je Ćosić.

On je podsjetio i na ogromne investicije na Jahorini, ali i ulogu opština Pale i Trnovo, ali i samog grada u razvoju ove planine.

“Mislim da ćemo uspjeti da gradsku turističku organizaciju definišemo kao jednu sa šest info centara i u potpunosti je stavimo u funkciju razvoja turizma na području grada Istočno Sarajevo. Ubijeđen sam da u svakom segmentu društva možemo postići još mnogo više”, naglasio je Ćosić.

Prema njegovim riječima, strani donatori će u narednom periodu podržati različite projekte u Istočnom Sarajevu, kako infrastrukturne, tako i one koji jačaju kapacitete administracije.

Ukazujući na činjenicu da je Istočno Sarajevo, uz Banjaluku, jedini grad koji ima veću stopu doseljavanja nego iseljavanja, a neke od opština imaju i pozitivnu stopu prirodnog priraštaja, Ćosić smatra da ovaj grad mora biti u centru pažnje Republike Srpske.

Besjedu o životu i djelu Svetog Petra Dabrobosanskog održao je protojerej stavrofor Ranko Bilinac.

Tokom večerašnje akademije istaknutim pojedincima i kolektivima dodijeljena su priznanja grada Istočno Sarajevo.

Najaveće priznanje – Povelja Grada dodijeljena je nekadašnjeg gradonačelniku Istočnog Sarajeva Radomiru Kezunoviću, te nekadašnjem komandantu Ilijaške pješadijske brigade general-majoru Draganu Josipoviću.

Zlatne plakete dobili su Bolnica “Srbija” i domovi zdravlja i ambulante iz svih gradskih opština, kao i pukovnik u penziji Milan Jolović Legenda.

Dobitnici Srebrne plakete su dekan Fakulteta fizičkog vaspitanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu Boro Cicović, preduzeće “Oberon” iz Istočnog Starog Grada, čiji je vlasnik Tadija Tadić, ovogodišnji kum slave grada.

Svečanoj akademiji prisustvovali su Boško Tomić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić, poslanici u Narodnoj skupštini Srpske Nataša Trifković i Miroslav Vujičić.

Prisutni su bili gosti iz Srbije i Crne Gore – zamjenik gradonačelnika Niša Dušica Davidović, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović, zamjenik gradonačelnika Sombora Ljiljana Tica i pomoćnik gradonačelnika Siniša Borota, te predsjednici opština Pantelej /niška opština/ i Plužine Nataša Stanković i Mijuško Bajagić.

Akademiji su prisustvovali i načelnici opština Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić, Pala Boško Jugović i Trnova Dragomir Gagović.

Nakon svečane akademije prikazan je dokumentarno-igrani o stradanju Srba u Ledićima, autora Gvozdena Šarca, u produkciji Radio-televizije Republike Srpske.

Sutra na slavu grada u 9.00 časova u hramu u Hramu Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima biće služena Sveta arhijerejska liturgija.

U 14.00 časova predviđen je slavski ručak u hotelu “Rajska dolina” na Jahorini, u 18.00 časova planirano je otvaranje novoizgrađenog parka u Palama, nakon čega će u 19.00 časova na Studentskom trgu u ovoj opštini uslijediti koncert Saše Matića.

Filter 2019