Sun. Sep 19, 2021
ћирилица /latinica

Šta građani prijavljuju na broj 122?

Izvor: Elta TV/Mira Kostović

Ako u Istočnom Sarajevu pozovete 122 čućete Bojanov ili glas njegovih kolega u policijskoj stanici Istočna Ilidža.

Bojan Macan je šef smjene i najčešće prvi sa kojim stupate u kontakt kada pozovete 122. Upravo na ovaj telefon usmjeren je najveći dio poziva koji upućuju građani. Od hitnih poziva, do prosipanja mrva sa balkona.

„Otprilike mi to zovemo broj za sve i svašta. Prijavljuju se saobraćajne nezgode, krivična djela, nasilje u porodici, ali i komšijski odnosi – prosipanje mrva sa balkona, curenje vode sa balkona. U suštini sve se prijavljuje“, priča Bojan Macan, šef smjene u PS Istočna Ilidža.

Iako neki pozivi znaju biti čak i smiješni, postupa se po svakoj prijavi i svaka se adekvatno analizira. Dežurne partole su uvijek tu i šef smjene ima mogućnost brze reakcije i povratne informacije sa terena. Od velike pomoći su i kamere. Svaki dan nosi nove pozive, a neki se posebno pamte i prepričavaju.

„Prije 10-ak dana smo imali poziv, prijavu da se u haustoru stambene zgrade u Istočnoj Ilidži nalazi tijelo muške osobe koje leži nepomično. Patrola je došla i utvrdila da se radi o licu koje je u jako alkoholisanom stanju, noć prije je bio na svadbi. Promašio je svoj stan, zgradu, čak i opštinu jer živi u Istočnom Novom Sarajevu. Kolege su mu pomogle i transportovale ga do adrese stanovanja, predali ga ženi u stan i to je to“, kaže Macan.

Pripadnik je MUP-a Srpske već 12 godina. Od osnivanja Policijske stanice Istočna Ilidža je šef smjene i to iskustvo je dragocjeno u brojnim situacijama. Svakom pozivu i on i kolege pristupaju maksimalno ozbiljno, iako se dešava da na neke pozive skoro da ostane bez riječi.

„Desilo mi se da je gospođica nazvala, bilo je puno posla ja sam se javio a tamo je bila prijava „Jao, mene boli duša“ pa sam onako u nekoj ljutini rekao „Gospođice, mi dušu ne liječimo“. Kažem vam ima svega, ljudi sve prijavljuju.“

Kada se i slične situacije dese, policajci će vam i dalje pružiti adekvatne informacije. Broj 122 dostupan je 24 časa, otvoren za sve prijave građana. Iz PU Istočno Sarajevo poručuju da su spremni da reaguju na sve prijave i ohrabruju građane da se jave ako im treba pomoć policije.

I dok traje smjena, telefon 122 je samo dio njegovih obaveza. Stalna komunikacija sa patrolama na terenu je najvažnija.

Filter 2019