Sun. Sep 26, 2021
ћирилица /latinica

Čović: Bez izmjena Izbornog zakona BiH neće opstati

Izvor: Srna

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas da BiH kao država neće moći da opstane ako se ne dogovore izmjene izbornih pravila kojima će se osigurati legitimno predstavljanje različitih etničkih grupa u tijelima vlasti.

Čović je rekao da potpuno razumije i prihvata ocjene Kristijana Šmita o stanju u BiH, opisujući pristup njemačkog diplomate kao odmjeren i izbalansiran.

On smatra da Šmit nije na bilo čijoj strani i da je, kada je govorio o tome da postoji problem legitimnog predstavljanja, govorio i o zaštiti BiH.

– Ako toga ne bude, neće biti ni BiH. On samo štiti BiH i sva tri naroda i sve stanovnike BiH – rekao je Čović novinarima u Grabovici.

Lider HDZ-a BiH je najavio da će razgovori o promjenama Izbornog zakona BiH biti intenzivirani tokom septembra, s ciljem da se do kraja godine postigne konačan dogovor na osnovu postojećih ustavnih rješenja koja će važiti sve dok se ne donese neki novi ustav.

– Cilj je da BiH profunkcioniše kao normalna država. Dok je ovakav Ustav, njega ćemo slijepo podržavati – rekao je Čović.

Filter 2019