Mon. Sep 20, 2021
ћирилица /latinica

Festival “Mondaf”: Istočno Sarajevo postaje centar gudača na Balkanu

Izvor: Nezavisne novine

U Istočnom Sarajevu će biti održan 1. Internacionalni festival gudača “Mondo Degli Archi Fest” (Mondaf). Osnovan od strane bh. violiniste i kompozitora Benjamina Ribića te srpskog violiniste Jovana Bogosavljevića, “Mondo Degli Archi Fest” (ital. Svijet gudača) je novi internacionalni festival gudača koji ima za cilj okupiti renomirane umjetnike, soliste, izvođače, pedagoge te mlade umjetnike sa prostora bivše Jugoslavije, dajući tako značajan doprinos edukativnom i stručnom usavršavanju mladih umjetnika kroz koncertne aktivnosti, promocije i ostale aktivnosti u okviru festivala.

Kroz premijernu ediciju “Mondo Degli Archi Festa”, koji će se odvijati u Istočnom Sarajevu u periodu od 11. do 18. septembra 2021. godine, planirane su koncertne aktivnosti, promocije notnih publikacija, masterklas program, predavanja iz oblasti graditeljstva i izvođačke tehnike. Jedan od osnivača te generalni direktor festivala Benjamin Ribić objasnio je da je ovaj projekat jedinstven u našoj državi.

“‘Mondo Degli Archi Fest’ je projekat jedinstven u regionu koji ima za cilj da pruži edukativne radionice, koncerte, predavanja i promocije za mlade umjetnike. On na taj način podstiče i buduće generacije na ovaj plemeniti životni poziv te podstiče razvoj kulture i kulturnih dešavanja kako na prostoru Bosne i Hercegovine, tako i na Balkanu”, izjavio je Ribić za “Nezavisne”. Ribić je dodao da će festival krasiti dobro pripremljen i bogat program.

“Ove godine organizovali smo radionice za sve gudačke instrumente sa renomiranim profesorima i pedagozima, stručna predavanja, koncerte i promocije notnih publikacija te mnogobrojne aktivnosti”, rekao je Ribić. Naglasio je da su njihove ambicije kao organizatora velike te da će se potruditi da ovaj festival stekne svojevrstan status i ime na cijelom Balkanu. “Radimo na tome da ‘Mondaf’ ove godine bude centar gudača na Balkanu, a u narednim godinama naše ambicije su da to postane jedan od najvećih festivala na ovim prostorima”, zaključio je Ribić i dodao da svi zainteresovani za masterclass program mogu da se prijave do 5. septembra.

Inače, Ribić je nedavno postao najmlađi član najpoznatije svjetske izdavačke kuće u domenu notnih publikacija “Universal Edition” iz Beča, a Jovan Bogosavljević je dobitnik mnogih nagrada u zemlji i inostranstvu, ali i nagrade Udruženja muzičkih umjetnika Srbije – za najboljeg mladog umjetnika. Partneri i sponzori ovogodišnjeg “Mondo Degli Archi Festa” su Ambasada Srbije u Sarajevu, Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu, GS Tvornica mašina Travnik, “Aflex” d.o.o. Visoko, MES d.o.o. Zenica, Centar za kulturu Travnik i “Epixio Photo&Design”, Travnik.

Filter 2019