Fri. Sep 24, 2021
ћирилица /latinica

U četvrtak obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO agresije

Izvor: Srna

Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj biće obilježen u četvrtak, 9. septembra, u Istočnom Sarajevu u organizaciji Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Prema programu obilježavanja, na mjesnom groblju Grlica u opštini Istočna Ilidža biće služen pomen i položeno cvijeća na spomenik prvim žrtvama NATO bombardovanja u Srpskom Sarajevu.

Nakon toga parastos će se služiti i u hramu Sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima za sve poginule Srbe u NATO agresiji na Republiku Srpsku.

U porti hrama predviđeno je obraćanje zvaničnika i umjetnički program, rečeno je Srni u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

Obilježavanju će prisustvovati predstavnici institucija Republike Srpske, srpskih predstavnika u institucijama BiH, grada Istočno Sarajevo, opština Pale, Istočno Novo Sarajevo, Istočne Ilidže, Sokoca, Istočnog Starog Grada, Trnova, Rogatice, Han Pijeska, Foče i Kalinovika.

Ovom događaju trebalo bi da prisustvuju i pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, kao i nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Inicijativa za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja pokrenuta je u Andrićgradu 26. avgusta 2018. godine na prijedlog Novinske agencije Republike Srpske – SRNA.

Brat i sestra Radmila i Radenko Galinac bili su jedne od prvih žrtava NATO agresije kada ih je 9. septembra 1995. godine na srušenom mostu kod Semizovca, kod Sarajeva, ubio pilot NATO avijacije.

Na područje Republike Srpske tokom NATO agresije bačeno je više od 1.000 avio-bombi i krstarećih raketa, a upotrijebljen je i osiromašeni uranijum od čijih posljedice i danas umiru građani Srpske.

Prema evidencijama kojima raspolaže Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Srpske, poginulo je oko 50 civila i isto toliko vojnika.

Filter 2019