Sat. Sep 18, 2021
ћирилица /latinica

Trebević konačno bez mina

Izvor: Srna

Planina Trebević očišćena je od mina zaostalih iz proteklog rata i bezbjedna je za sve koji tu žive ili je posjećuju, rečeno je danas na skupu na ovoj planini povodom obilježavanja završetka projekta “Sarajevo bez mina” koji je finansirala Vlada SAD.

Prvi zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za politička i vojna pitanja Stenli Braun rekao je da je projekt “Sarajevo bez mina” počeo 2019. godine s ciljem oslobađanja grada i šire okolne od mina i da je koštao 1,6 miliona dolara.

– Radi se o najvećem doprinosu SAD jednom deminerskom projektu u BiH, rekao je Braun, navodeći da je Vlada SAD za uništavanje konvencionalnog naoružanja u BiH od 1996. godine uložila 124 miliona dolara.

Braun je precizirao da je projektom “Sarajevo bez mina” lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH na bezbjedno korištenje vraćeno šest miliona metara kvadratnih.

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson istakao je da je rad na oslobađanju BiH od mina od ključnog značaja da bi BiH napredovala i ostvarila puni potencijal kao turistička destinacija, te kako bi bila bezbjednija za svoje stanovnike.

Ceremoniji završteka projekta “Sarajevo bez mina” prisustvovali su i načelnici opština Istočni Stari Grad Bojo Gašanović i Stari grad Ibrahim Hadžibajrić, budući da njihove opštine graniče na Trebeviću.

-Zahvaljujući Vladi SAD Trebević je konačno bez mina-, Gašanović je istakao da je time riješen najveći problem na ovoj planini.

– Konačno i stanovnici i turisti mogu da budu bezbjedni na Trebeviću- konstatovao je Gašanović.

Hadžibajrić je dodao da su deminiranjem Trebevića stvoreni uslovi da se u narednom vremenskom periodu pristupi razvoju turizma i izgradnji infrastrukture na ovoj planini.

U sprovođenju projekta učestvovali su ITF Enhancing Human Security /ITF/, Marshal Legacy Institut /MLI/ i Centar za obuku pasa i otkrivanje mina u BiH /MDDC/.

Filter 2019