Sat. Oct 16, 2021
ћирилица /латиница

Тениска поезија за полуфинале – Ђоковић изгубио сет, па “разбио” Италијана

Извор: Б92

Најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић савладао је Матеа Беретинија 3-1 (5:7, 6:2, 6:2, 6:3) и пласирао се у полуфинале УС Опена.

Новак је поново изгубио први сет против Беретинија, као и у финалу Вимблдона, али то као ни тада у Лондону није био проблем за најбољег играча свијета.

Преокренуо је резултат, дошао до побједе и у полуфиналу играће против Александра Зверева, четвртог тенисера свијета из Немачке.

Први сет трајао је 77 минута и играла су се чак четири гема која су трајала преко осам минута.

Већ на старту меча Ђоковић је морао да неутралише брејк лопту у првом гему, који је трајао осам минута. Напао је у другом гему сервис Беретинија, дошао до 0:30, али тада је Италијан кренуо да сервира преко 210 км/х и то је било неодбрањиво.

Гемови су се играли на разлику, у скоро сваком била је велика борба, а најдужи је био шести гем, који је трајао 12 минута.

Ђоковић је пропустио двије брејк лопте и поново се добрим сервисима извукао Беретини из проблема.

Седми гем је такође био занимљив. Публика је током поена поново вриштала, на ударце Ђоковића имали су реакције, што се није свидјело најбољем тенисеру свијета, који им је после једног освојеног поена поручио да их не чује.

Беретини је гађао форхенде, све је враћао Ђоковић, спасао је брејк лопту, а гем је завршио фантастичним бекхенд винером и повео 4:3.

Послије 42 минута борбе у шест гемова, уследило је неколико лаких гемова за обојицу и дошли су до 5:5.

Ђоковић је несхватљиво пао у гему, а Беретини је нападао из форхенда, чистио линије, стигао до брејк лопте и искористио је.

Сервирао је за вођство и имао 40:0, Ђоковић је узео три поена заредом и вратио се на 40:40, али то је било све.

Поново је сервис прорадио када је било најпотребније. Беретини је освојио 12. гем и добио први сет 7:5.

Беретини се уморио после 77 минута борбе у првом сету и сервис му је у другом сету стао, а Ђоковић је подигао ниво игре и кренуо да плеше по терену.

Kонтролисао је ритам меча, све погађао и убрзо дошао до брејка. При резултату 2:1 је брејковао Беретинија и лако овјерио брејк за брзинских 4:1.

У наредном гему, Беретини се извукао од 0:40 фантастичним сервисима. Успео је да неутралише три везане брејк лопте, али ту није био крај.

Имао је Ђоковић још двије брејк лопте, направио је двије грешке, а онда је Беретини сервисима преокренуо гем и остао у сету.

Ђоковић је затим одсервирао за 5:2, направио притисак на сервис Беретинија у гему у ком је сервирао за останак у сету и од 0:30, Новак осваја три везана поена и долази до брејк и сет лопте.

Kористи је и долази до изједначења.

Серију гемова Новак наставља и у трећем сету.

Пошто је освојио гем на свој сервис без проблема, притиска сервис Беретинија и одмах прави брејк на старту трећег сета.

Потврдио је брејк освојивши гем са нулом и то је био пети узастопни освојени гем.

Беретини је успео да прекине Ђоковићеву серију у четвртом гему, али је морао да се помучи јер је спасао брејк лопту. Поново су сервиси прискочили у помоћ.

Шести маратонски гем, који је могао да ријеши сет, припао је Беретинију. Ђоковић је играо сјајно, имао је брејк лопту и то на други сервис Беретинија, али је одиграо лош бекхенд. Италијан је преокренуо гем и смањио на 4:2.

У седмом гему, Ђоковић се прво сусрео са 0:30, па са првом брејк лоптом од првог сета.

Срећом по њега, сервис је прорадио у кључном тренутку – брејк лопта је неутралисана, гем је преокренут и дошао је до 5:2.

И онда као и у другом сету, Ђоковић прави притисак на сервис Беретинија када је сервирао да остане у сету.

Брзо стиже до 0:40, фантастичним ударцима и винерима и долази до три брејк и сет лопте.

Kористи другу и добија сет 6:2.

На старту четвртог сета, пресликана прича – Новак лако узима свој први сервис гем, па прави притисак на сервис Беретинија.

Искористо је прву брејк лопту у другом гему четвртог сета и 16. у мечу и одмах направио брејк.

Лако га је потврдио и дошао брзо до 3:0.

Средином четвртог сета поново је публика правила проблем.

Ђоковић их је и “почастио” том приликом.

Што се меча тиче, одржао је рутински брејк до краја и дошао до побједе.

Filter 2019