Wed. Sep 22, 2021
ћирилица /latinica

Scenski prikaz u okviru Sabora srpskog izvornog narodnog stvaralaštva

Izvor: Srna/Filter

U okviru 15. Sabora srpskog izvornog narodnog stvaralaštva pod nazivom “Volimo te Republiko Srpska”, koji se održava u Istočnom Sarajevu, scenski prika izvelo je pet društava.

Predsjednik Organizacionog odbora Ranko Skakavac rekao je Srni da su scenski prikaz izveli članovi Udruženja građana “Izvor” iz Doboja, Kulturnog centra iz Zrenjanina “Melizmi”, KUD-a “Vlatko vojvoda Vuković” iz Bileće, “Mitrov danak” iz Istočnog Sarajeva i Pjevačkog društva “Grbalj” iz Kotora.

Foto: Kulturni centar Istočno Sarajevo

Predsjednik Skupštine Zavičajnog udruženja “Izvor” iz Doboja Rada Janjušić rekla je da je 15 članova izvelo scenski prikaz svadbe.

Ona je pojasnila da Udruženje okuplja građane Sarajevsko-zeničke regije koji su izbjegli u Doboj u proteklom ratu.

“Čuvamo običaje svojih krajeva u koje se, nažalost, niko više neće vratiti”, naglasila je Janjušićeva.

Prema njenim riječima, sutra će se takmičiti u pjevanju muška i ženska izvorna grupu, a pripremili su i literalni rad tako da su se na ovom saboru prijavili za takmičenje u svim disciplinama.

Zavičajno udruženje “Izvor” postoji oko 15 godina i ima oko 30 aktivnih članova.

Nakon scenskog prikaza, svi učesnici su na Trgu Srbija u Istočnom Novom Sarajevu odigrali zajedničko kolo i organizovali litiju.

U porti crkve u Vojkovićima sutra će biti održano takmičenje izvornog pjevanja, pripremanje nacionalnog jela-pite, a nakon toga će biti proglašenje pobjednika i narodno veselje.

Na 15. Saboru srpskog izvornog narodnog stvaralaštva učešće je uzelo više od 60 kulturno-umjetničkih društava iz Srbije, Crne Gore i Srpske.

Generalni pokrovitelji manifestacije su opština Istočna Ilidža i SKUD “Vojkovići”, a sponzori grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo, Trnovo, Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo prosvjete i kulture Srbije.

Filter 2019