Wed. Sep 22, 2021
ћирилица /latinica

Sutra u Istočnom Sarajevu obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja

Izvor: RTRS/Filter

Sutra će na području Istočnog Sarajeva biti obilježen Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj 1995. godine.

Na mjesnom groblju Grlica u opštini Istočna Ilidža u 11 časova biće služen pomen i položeno cvijeća na spomenik prvim žrtvama NATO bombardovanja u Srpskom Sarajevu.


U 11.30 u Hramu Sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima služiće se parastos za sve poginule Srbe u NATO agresiji na Republiku Srpsku. Nakon toga, u 11.45 u porti hrama predviđeno je obraćanje zvaničnika i umjetnički program.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović podsjetio je da je u bombardovanju učestvovalo 5.000 NATO vojnika iz 15 zemalja.

Tokom 16 dana bombardovanja na Srpsku je izručeno više od 110 tona eksploziva, među kojima je bilo i onog sa osiromašenim uranijumom.

– Za period bombardovanja oni su ubili 46 pripadnika Vojske Republike Srpske i 98 ranili. Ubijeno je, prema podacima Centra za istraživanje rata i ratnih zločina sedam civila, a 21 je ranjen. Ciljevi su neselektivno birani. Tako su, između ostalog, bombardovani bolnica Žica u Blažuju, bolnica u Palama, bolnica u Kasindolu, ambulantna u Lukavici, kao i ambulanta u Vrbljanima kod Ključa – naveo je Milunović.

Filter 2019