Mon. Oct 25, 2021
ћирилица /латиница

Супстанце за производњу Синофарма стигле у Београд

Извор: Срна

Сировина за производњу кинеске вакцине Синофарм стигла је у Београд, а до октобра ће Хемофарм производити вакцину за процес тестирања.

Министар здравља Србије Златибор Лончар је нагласио да ће се у Србији производити иста вакцина као у Кини, која се тренутно пакује у Уједињем Арапским Емиратима, те додао да су експерти који прате читав процес тестирања и почетак пуњења стигли у Србију и већ раде са домаћим стручњацима на припреми.

– Одмах након тестирања почиње и пуњење вакцине што ће бити у октобру. План је да се напуни око шест милиона доза до краја године. Те дозе ће бити намењене првенствено грађанима Србије, а ако буде вишак и за извоз у регион – рекао је Лончар.

Он је најавио да ће у четвртак, 9. септембра, бити постављен камен темељац за нову фабрику за производњу тих вакцина у Србији.

Амбасадор Кине у Србији Чен Бо поручила је да је срећна што је сарадња двије земље достигла нови ниво тиме што ће Србија бити прва земља у Европи која ће производити кинеску вакцину, те подсјетила да је Србија, такође прва у Европи почела и са примјеном те вакцине.

– Кина је једна од најуспешнијих земаља у сузбијању вируса, а вакцина је најважније оружје у тој борби. У Кини је до сада дато више од две милијарде доза вакцина, истовремено је Кина понудила за извоз више 800 милиона доза за више од 100 земаља и међународних организација – поручила је Чен.

Она је изразила наду да ће кинеска вакцина и даље помагати у сузбијању вируса корона у Србији.

Filter 2019