Thu. Oct 21, 2021
ћирилица /latinica

Spis protiv Čađe i Đajića dostavljen Posebnom odjeljenju Republičkog tužilaštva

Izvor: mondo.ba

Okružno javno tužilaštvo je kompletan spis koji su zaprimili od Draška Stanivukovića o aferi “Kiseonik” proslijedilo Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog tužilaštva.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka (OJT) je, kompletan spis koji su u petak zaprimili od gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića protiv Stanislava Čađe, direktora „TGT“ Tehnogas iz Laktaša, i Vlade Đajića, generalnog direktora Javne zdravstvene ustanove „Univerzitetski klinički centar“ Banjaluka (UKC), zbog više krivičnih djela, proslijedilo Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog tužilaštva.

Kako je potvđeno iz OJT Banjaluka prijava je podnesena zbog sumnje u krivična djela – proizvodnja i stavljanje u promet proizvoda štetnih za liječenje, proizvodnja i stavljanje u promet škodljivih proizvoda, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, falsifikovanje isprave, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave i krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

– Kako je shodno odredbama člana 3. stav 1. tačka 36. i 40. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala za krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i nesavjestan rad u službi u slučaju kada je učinilac krivičnog djela službeno ili odgovorno lice izabrano ili imenovano od Narodne skupštine RS , Vlade RS i njenih ministarstava ili VSTV, propisana nadležnost Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog tužilaštva RS, kompletan spis je danas dostavljen na nadležnost navedenom Tužilaštvu. Prijavom za predmetna krivična djela obuhvaćen je direktor UKC RS Vlado Đajić, koji je rješenjem Vlade RS od 3. maja 2018. godine, imenovan za generalnog direktora UKC RS, te je neophodno provesti jedinstvenu istragu u odnosu na oba prijavljena lica čije radnje su, ukoliko se utvrdi osnovanost navoda, međusobno povezane – saopšteno je iz OJT Banjaluka.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković u petak je iznio informacije o nabavci kiseonika za potrebe Univerzitetsko – kliničkog centra RS tokom pandemije virusa korona, a tvrdi da se radi o tehničko-industrijskom, a ne medicinskom kiseoniku koji je klasifikovan kao lijek.

Stanivuković tvrdi da raspolaže dokumentacijom kako je kiseonik za UKC nabavljala firma „TGT“ Laktaši bez potrebnih dozvola.

– Na UKC RS dolazi kiseonik bez licenci, bez atesta, bez kontrole serije i bez papira koji potvrđuju o kojem kiseoniku se radi i kakve kvalitete. Šta se stvarno nalazi u tim bocama, ne želim da insinuiram, ali ta firma to ne može da radi. Nema je u registru za takve vrste poslova – kazao je tada Stanivuković.

Ugovor sa firmom „TGT“ je bio na dva miliona KM, a do sada je za isporuku ovog kiseonika isplaćeno oko 1,3 miliona KM.

Generalni direktor UKC RS Vlado Đajić je, komentarišući ove optužbe, izjavio da se u UKC RS koristi kiseonik kao u evropskim zdravstvenim centrima.

– Odgovorno tvrdim da ono što se daje pacijentima u UKC RS je isti kiseonik koji se upotrebljava u svim bolnicama u Evropi i regionu. Takav isti se upotrebljava od kada postoji UKC. Kada smo raspisivali tender, dobili smo rješenje od naše agencije da ponuđač ima rješenje da se bavi proizvodnjom i prometom medicinskog kiseonika. Svi naši pacijenti ga primaju i ovdje je izliječeno hiljade pacijenata sa takvim kiseonikom – izjavio je Đajić.

Iz ove, najveće zdravstvene ustanove u RS, su dostavili i sertifikat koji, kako tvrde, potvrđuje da je kiseonik koji se daje njihovim pacijentima, ali i onima u drugim bolnicama u Srpskoj, u skladu sa svim potrebnim propisima.

– Kada je UKC Republike Srpske raspisivao tender, u skladu sa zahtjevanom dokumentacijom, dobili smo rješenje od Agencije za lijekove BiH da ponuđač ima rješenje da se bavi prometom medicinskog kiseonika čiji je sastav 99,5 odsto kiseonik. Svi naši pacijenti primaju takav kiseonik – istakli su iz UKC RS.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS takođe je saopšteno da je u registru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH firma “TGT Tehnogas” nosilac dozvole za stavljanje u promet medicinskog gasa, kiseonika.

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH tvrde da u njihovim službenim evidencijama nema podataka da je firma „TGT“ Tehnogas uvezla medicinski kiseonik prošle godine, te da nije registrovana za njegov promet u BiH.

Filter 2019