Tue. Nov 30, 2021
ћирилица /латиница

Словенија: На посао само вакцинисани службеници, без обзира на Уставни суд

Извор: Танјуг

Словеначки државни службеници од петка могу да дођу на посао само ако су вакцинисани против корона вируса, а надлежни министар у влади Јанеза Јанше тврди данас да ће та мјера опстати, чак и ако би је можда оспорио Уставни суд.

“Истрајаћемо у томе, а ако Уставни суд привремено обустави спровођење владине одлуке, потребно је да се тражи други начин да се постигне циљ,” казао је за словеначку телевизију министар јавне управе Боштјан Коритник, преноси Хина. Више синдиката, међу њима су и они који заступају припаднике војске и полиције, тражили су од Уставног суда да се провјери уставност одлуке да јавни службеници који се нису вакцинисали, морају до првог октобра да приме прву дозу вакцине, а онда у року од мјесец дана и другу, уколико мисле да остану на својим радним мjестима.

Судије Уставног суда, како наводи Хина, у четвртак ће одлучивати о могућности да се владина мјера привремено обустави. Коритник сматра да су приговори како је владин акт противуставан или дискриминишући, неоправдан, те да се не ради о “принудном” вакцинисању, како то његови критичари тврде.

“При тој одлуци нисмо наступили као власт него као одговоран послодавац,” казао је министар јавне управе и додао да је послодавац по закону о раду дужан да осигура сигурне услове рада на радном мјесту, а који могу да угрозе они који одбијају да се вакцинишу, а нису прележали корона вирус.

У крајњој ситуацији, како се наводи, одбијање вакцинације могло би да доведе до дисциплинског поступка и губитка посла, што се недавно већ догодило учитељици из Марибора која је одбијала да се вакцинише, тестира и да носи маску у разреду. “Слично као што и радник на градилишту, који одбија да носи кацигу, може оправдано да добије отказ”, истакао је министар јавне управе Коритник.

Filter 2019