Sat. Sep 18, 2021
ћирилица /latinica

Sve spremno za 15. Sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva

Izvor: Srna

Petnaesti Sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva pod nazivom “Volimo te Republiko Srpska” biće održan od 3. do 5. septembra u Istočnom Sarajevu, a očekuje se učešće više od 60 kulturno-umjetničkih društava iz Srbije, Crne Gore i Srpske.

Predsjednik Organizacionog odbora Ranko Skakavac rekao je da su se i pored epidemije virusa korona odlučili da i ove godine održe sabor, kako ne bi prekidali tradiciju i da su sve pripreme završene.

On je naglasio da će se tokom Sabora, čije je organizator Srpsko kulturno-umjetničko društvo /SKUD/ “Vojkovići”, poštovati sve epidemiološke mjere.

Skakavac je rekao da će u petak, 3. septembra, u Trnovu biti održano Saborsko veče, a na Trgu Miodraga Lazića u Istočnoj Ilidži u 20.00 časova planiran je koncert grupe “Biber”.

U subotu, 4. septembra, u 15.00 časova u Kulturnom centru Istočno Sarajevo planirano je izvođenje scenskih običaja, a u 18.00 časova na Trgu Srbija zajedničko kolo i litija.

U porti crkve u Vojkovićima u nedjelju, 5. septembra biće održano takmičenje izvornog pjevanja, pripremanje nacionalnog jela – pite, a nakon toga će biti proglašenje pobjednika i narodno veselje.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović istakao je da je opština još prije 15 godina prepoznala ovu inicijativu koju je tada pokrenuo SKUD “Vojkovići”, a sada je prerasla u regionalni sabor koji ima mnogo veći značaj od svih ostalih manifestacija u regionu.

Božović je naglasio da Sabor treba da se nađe na kalendaru nekih međunarodnih bitnih datuma koji promovišu srpsko izvorno stvaralaštvo, tradiciju i kulturu srpskog naroda.

On se nada da će sve proći bez problema i da će se svi oni koji dođu susresti sa dobrim domaćinima.

Zamjenik načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Aleksandar Kostović čestitao je organizatorima Sabora koji prelazi granice ne samo opštine Istočna Ilidža i grada Istočno Sarajevo, nego i granice regiona.

“Mislim da su jedan od najboljih ambasadora ovog prostora”, rekao je on i dodao da opština Istočno Novo Sarajevo ove godine aktivnije uzima učešće u organizaciji ove manifestacije, te da je ona značjana jer čuva srpske običaje.

Generalni pokrovitelji manifestacije su opština Istočna Ilidža i SKUD “Vojkovići”, a sponzori su grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo, Trnovo, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Ministarstvo prosvjete i kulture Srbije.

Filter 2019