Tue. Oct 26, 2021
ћирилица /latinica

Sve spremno za Svjetsko prvenstvo: Očekuje se oko 2.000 biciklista

Izvor: Srna

Pri kraju su pripreme za Gran fondo svjetsko prvenstvo u amaterskom biciklizmu, koje će biti održano od 5. do 10. oktobra u Istočnom Sarajevu, a očekuje se učešće oko 2.000 takmičara.

Direktor trke Vladimir Kuvelja rekao je da se do danas prijavilo 1.000 takmičara i da se još očekuju prijave koje se odnose na “vajld kard” prema kojem svaka zemlja ima pravo da prijavi 10 takmičara.

“Tu očekujemo još njih 500-600. Rješava se problem dolaska takmičara iz Australije i Azije, kojih je 800. I mi pomažemo u tome, šaljemo dopise jer su pojačane restrikcije za njihov dolazk u Evropu. Tako da ukupno očekujemo oko 2.000 takmičara u Istočnom Sarajevu”, rekao je Kuvelja na konferenciji za novinare.

On je naveo da se zna da dolaze učesnici iz više od 50 zemalja, te da većina dolazi 5. oktobra, a jedan broj i mnogo ranije.

Foto: OC Jahorina

“Već u srijedu, 6. oktobra je vožnja na hronometar na Palama u dužini 20 kilometara. To je možda jedna od najtežih disciplina uopšte na svjetskim prvenstvima. Teren nije jednostavan jer se ide preko dvije planie i vrlo je teška staza”, objasnio je Kuvelja.

Za četvrtak, 7. oktobra, najavio je kružnu trku u Istočnom Novom Sarajevu, ističući da je taj ekipni hronometar veoma interesantan za publiku, a istog dana uveče je otvaranje Svjetskog prvenstva u biciklizmu.

Slobodan dan za bicikliste je petak, 8. oktobra, a već za vikend 9. i 10. oktobar očekuju ih trke od 100 kilometara, te 136 kilometara koja je ukupne visinske razlike i do 200 metara, što je uvrštava među najteže staze na svijetu.

Zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Slobodan Amović je rekao da je grad spreman da ugosti učesnike i goste koji će da prate ovaj veoma važan sportski događaj kako za Istočno Sarajevo, tako i za cijelu Republiku Srpsku.

Foto: OC Jahorina

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Pale Žarko Čović rekao je da će biciklistička trka, koja će biti održana u ovoj lokalnoj zajednici, ima veliki značaj za afirmaciju ovog sporta na području Sarajevsko-romanijske regije.

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić čestitao je Kuvelji i timu, najzalužnijima što će Svjetsko prvenstvo u amaterskom biciklizmu biti održano u Istočnom Sarajevu i na Jahorini jer u tome vidi priliku da se olimpijska planina predstavi širom svijeta jer je biciklizam sastavni dio njihove promocije tokom ljeta.

Gran fondo svjetsko prvenstvo ove godine zajednički organizjuju Biciklistički savez BiH i Asocijacija za sport.

Filter 2019