Sun. Sep 19, 2021
ћирилица /latinica

Sve više oboljelih od virusa korona među mladima, trudnicama i porodiljama

Izvor: RTRS

Upozoravajući podaci – od ukupnog broja testiranih u Srpskoj, oko 50 odsto je pozitivnih na virus korona.

Opet smo došli u situaciju da igra brojki pozitivnih na virus korona bude dominatna. Više nego visok skok novozaraženih u poređenju sa brojem od prije mjesec dana.

– Broj pregleda u prvoj nedelji avgusta za 6. dana bilo je 150 pregleda, sada imamo do 200 pacijenata u toku jednog dana – rekla je dr Vedrana Antonić Kovljenović, pomoćnik direktora za medicinske poslove Doma zdravlja Banjaluka.

U Bijeljini je skoro 70 osto pozitivnih od broja testiranih. Ugrožene su trudnice i porodilje. U kovid operacionoj sali Bolnice Sveti vračevi u Bijeljini, prethodnih dana obavljena su dva porođaja.

U Univerzitetsko kliničkom centru je 316 oooboljelih od kojih je 36 na respiratoru.

I u Prijedoru povećanje broja novih pozitivnih slučajeva. Ljekari spas vide samo u vakcinaciji.

– Stvar je u tome da nemamo dovoljno vakcinisane populacije, da je samo 20 odsto ljudi vakcinsiano na grad od 89 hiljada stanovnika tako da je glavno i osnovno da se naši građani vakcinišu – rekao je Andrija Vukotić, direktor JZU bolnice Dr Mladen Stojanović u Prijedoru.

Građani su svjesni značaja vakcinacije, ali opet nedovoljno. U Srpskoj je i dalje procenat vakcinisanih 32 procenta.

Neki mediji objavili su da je u Srpskoj počela vakcinacija medicinskih radnika trećom dozom.

– Još uvijek nije počela vakcinacija trećom dozom. Vidio sam neke natpise u novinama da je krenula, ali koliko sam ja upoznat vakcinacija trećom dozom nije počela.Nemamo još zvaničan stav sa nivoa Republike Srpske – izjavio je dr Goran Topić, pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove UKC Republike Srpske.

Druga po bitnosti terapija u Klinici intenzivne medicine jeste fizikalna. Posebno je značajna za oporavak kovid oboljelih koji su bili na respiratoru.

Ljekari upozoravaju i da je sve više pacijenata i sa simptomima akutne respiratorne infekcije, koji su slični simptomima virusa korona. Jedino rješenje je javiti se porodičnom ljekaru i slušati upute gdje i kada se testirati.

Filter 2019