Sat. Sep 18, 2021
ћирилица /latinica

Ruske vakcine sa Torlaka odobrene za upotrebu

Izvor: Tanjug

Ruski Institut Gamileja odobrio je za upotrebu 550.000 vakcina sputnjik V, koje su proizvedene na Torlaku, do 13. avgusta.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da je Institut Gamaleja sinoć odobrio upotrebu vakcina sa Torlaka, koje su, kaže, potpuno istog kvaliteta kao vakcine koje su proizvedene u Rusiji.

On je za RTS pojasnio da je kontrolisano 18 parametara po najvećim svjetskim standardima i svi su pokazali izvrstan rezultat, dodajući da je kontrolisano 960 uzoraka, po svim svjetskim standardima.

Popović je dodao da su vakcine spremne za upotrebu.

“Imamo 550.000 vakcina – 275.000 vakcina komponente 1 i i 275.000 vakcina komponenta 2, spremnih za upotrebu ovde u Srbiji, s oznakom proizvedeno u Srbiji”, rekao je Popović.

Kada je riječ o izvozu, kaže da će odluku o tome donijeti Vlada Srbije i predsjednik Aleksandar Vučić.

“Mi treba da usaglasimo sa ruskim partnerima, da dobijemo od njih odobrenje za izvoz, da se ne bi desilo da i jedni i drugi izvozimo na ista tržišta. Ali, siguran sam da će za RS, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, BiH, za naše komšije sigurno biti ovih vakcina u dovoljnim količinama”, rekao je Popović.

Filter 2019