Fri. Oct 15, 2021
ћирилица /latinica

Radanović: Prijedlog za spomenik na Kazanima apsolutno neprihvatljiv za Srbe

Izvor: Srna

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović ističe da je novi prijedlog gradonačelnika Sarajeva Benjamine Karić o podizanju spomen-obilježja Kazani na Trebeviću apsolutno neprihvatljiv i uvredljiv za predstavnike srpskog naroda.

Sporno je to što prijedlog Karićeve ne predviđa da na tom spomeniku bude vjersko obilježje, krst, jer su žrtve Srbi pravoslavne vjere.

– Drugo, kraj njihovog imena treba da piše da je Srbin, i treće treba da piše ko je te ljude ubio, jer nisu oni sami skakali u jamu Kazani, niti su sami sebi pucali u glavu – rekao je Radanović Srni.

Nažalost, ističe on, neće pisati ni ono što je zapravo ključno, a to jeste činjenica da su zločin nad Srbima izvršili pripadnici 10. Brdske brigade takozvane Armije BiH, pod komandom zloglasnog Mušana Topalovića Cace.

– To je bio zločin “bošnjačke države” nad srpskim narodom u Sarajevu, odnosno ljudima koji su sticajem okolnosti, slučajno, ostali u gradu koji je kontrolisala takozvana Armija BiH”, rekao je Radanović.

On smatra da Karićeva, kao “predstavnik takozvanih ostalih, očigledno želi da i one koji su ubijeni na Kazanima označi kao ostale”.

– Prema njenom prijedlogu, pored imena srpskih žrtava ništa neće pisati osim imena i prezimena, ali neće stajati da li je riječ o Srbima, Italijanima, Crnogorcima ili nekoj drugoj naciji, koja postoji ili ne postoji, a što se nje tiče tu može pisati da su stradali i Eskimi, njoj je to svejedno – zaključuje predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Gradsko vijeće Sarajeva uvojilo je juče prijedlog o podizanju spomen-obilježja Kazani na Trebeviću, kao počast građanima srpske nacionalnosti ubijenim tokom rata.

Iz nepristupačne jame Kazani na padinama Trebevića ekshumirano je 29 posmrtnih ostataka, uglavnom srpskih civila, a postoje sumnje da ih je više ubijeno i bačeno u nju jer su ubijeni civili bacani u jame, posipani krečom i postoji nekoliko slojeva koji nikada nisu iskopani.

Prijedlog da tu bude podignuto spomen-obilježje uputila je gradonačelnik Sarajeva Benjamina Karić, a dogovoreno je da će grad Sarajevo preuzeti sve aktivnosti na podizanju ovog spomen-obilježja, uključujući finansiranje postavljanja.

Odluka će biti upućena na javnu raspravu.

Filter 2019