Sat. Oct 23, 2021
ћирилица /latinica

Potpisan Sporazum o saradnji Istočnog Sarajeva i Novog Sada

Izvor: dnevnik.rs/ foto: Grad Istočno Sarajevo

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević potpisali su danas u Novom Sadu Sporazum o saradnji ova dva grada.

Sporazum podrazumijeva, prije svega institucionalnu saradnju, zajedničke nastupe u realizaciji međunarodnih i prekograničnih projekata. Dalje, saradnja će biti ostvarena u oblastima privrede, poljoprivrede, turizma, sporta, kulture, obrazovanja i zaštite životne sredine.

– Ponosan sam što Novi Sad dobija još jedan grad za prijatelja, 12. po redu za vreme ove administracije. Drago mi je što je to još jedan grad iz Republike Srpske. Snažna je simbolika što smo Sporazum potpisali za vreme tradicionalne manifestacije „Dani Republike Srpske“ u Srbiji. Veoma brzo ćemo zajedničkim poduhvatima konkretizovati ovaj Sporazum, jer to nije samo slovo na papiru. Srbija finansira dosta projekata na teritoriji Istočnog Sarajeva, a investitori iz Novog Sada tamo realizuju projekte. Vojvođani često odlaze na Jahorinu, i ljudi su neraskidivo povezani prijateljskim i rodbinskim odnosima. Nadam se da će se Bosna i Hercegovina više angažovati na polju izgradnje auto-puta između naše dve države, da poboljšamo i ubrzamo saobraćajnu komunikaciju. Novi Sad ima intenzivnu međugradsku i međunarodnu saradnju, održavamo stare veze i kontinuirano ostvarujemo prijateljstva sa novim gradovima – istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da je privilegija biti grad prijatelj Novog Sada, drugog po veličini grada u Srbiji, ”Srpske Atine” prestonice mladih i kulture.

– Istočno Sarajevo nastalo je 1993. godine, na dijelovima nekadašnjeg Sarajeva, a u njemu i Republika Srpska. Potpisivanje ovog Sporazuma je velika stvar za Republiku Srpsku, jer taj dokument će omogućiti da produbljujemo saradnju i da je institucionalno ojačamo. Imamo mnogo toga da naučimo od ove Gradske uprave i od Miloša Vučevića. Dobre stvari možemo napraviti posebno tamo gdje je najteže, a to je privreda. Privreda Republike Srpske naslonjena je na privredu Republike Srbije i logično je da se to reflektuje na gradove. Iz ovog Sporazuma treba da proisteknu konkretni rezultati, te da naši građani osjete benefite od ove saradnje – zaključio je gradonačelnik Ćosić.

Delegacije gradskih vlasti Istočnog Sarajeva i Novog Sada posjetile su štand na novosadskom Trgu slobode na kojem je predstavljena turistička ponuda Istočnog Sarajeva i Republike Srpske.

Filter 2019