Tue. Oct 26, 2021
ћирилица /latinica

Povezivanje izvorišta Grabski mlini sa sistemom u Tilavi dugoročno rješenje

Izvor: Srna

Problem vodosnabdijevanja Istočnog Sarajeva sistemski će biti riješen povezivanjem vodovodnog sistema Tilava sa izvorištem Grabski mlini u opštini Trnovo, a realizacija tog projekta trebalo bi da počne na proljeće, najavili su gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić.

Ćosić i Katić izrazili su spremnost za preuzimanje odgovornosti kada je riječ o rješavanju problema koje građani Istočnog Sarajeva imaju kada je riječ o vodosnabdijevanju.

-Grad Istočno Sarajevo zadužen je sa 1.050.000 KM godišnje za ratu kredita. Tu ratu ćemo prepakovati na 550.000 do 600.000 kako bi u raspodjeli finansijskih sredstava dio usmjerili prema kapitalnim projektima rješavanja pitanja vodosnabdijevanja na području opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža- rekao je Ćosić.

On je naveo da je sklopljena finansijska konstrukcija za prvih milion KM u kojem će finansijski učestvovati grad Istočno Sarajevo, opština Istočno Novo Sarajevo i preduzeće “Vodovod i kanalizacija” Istočno Sarajevo.

Katić je podsjetio da problem s vodosnabdijevanjem traje već mjesec dana, ističući da je neophodno staviti tačku na sve negativne spekulacije po društvenim mrežama gdje se tvrdi da se voda prodaje Kantonu Sarajevo jer to nije istina.

-Taj ugovor je raskinut prije tri godine. Takođe, prekomjerna gradnja nije razlog nestašice vode nego problem leži u činjenici da izdašnost izvorišta Tilava rapidno opada- rekao je Katić, koji je na funkciju načelnika došao sa dužnosti direktora Komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Istočno Sarajevo.

On je naveo da je prije tri godine minimalan protok na izvorištu Tilava bio 110 litara u sekundi, dok je danas oko 74 litra.

-To niko nije mogao da predvidi. Kada su 2019. godine bile uvedene prve redukcije mislili smo da je takva sušna godina jer nikada ranije tako nešto nije zabilježeno. Prošle godine je izvorište Tilava došao na 84 litra, što je do tada bio najveći pad. Danas je 74 litra, a kaptirano je i izvorište u Mjesnoj zajednici Toplik koje ima oko sedam litara u sekundi što nije dovoljno sa snabdijevanje svih potrošača- rekao je Katić.

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva naveo je da u prošloj godini urađen projekat povezivanja vodovodnog sistema Tilava sa izvorištem Grabski mlini u opštini Trnovo vrijedan dva miliona KM.

-Čim su počele redukcije rečeno je da građani ne mogu ispaštati što izvorište Tilava konstantno opada i da se moraju obezbijediti dovoljne količine vode da u narednim godinama ovih problema više ne bude. Ćosić i ja tvrdimo da iduće godine više neće biti problema sa vodosnabdijevanjem- rekao je Katić.

On je napomenuo da je Komunalno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” počelo određene aktivnosti na realizaciji tog projekta, odnosno uputio dopise i zahtjeve za neophodne saglasnost i građevinske dozvole.

-Već na proljeće, čim se za to steknu uslovi, počeće izgradnja vodovodne mreže i tvrdim da više neće biti probelema u vodosnabdijevanju. Istina je da je prekomjerna gradnja i da je dosta novih stambenih jedinica na području opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, ali to nije razlog jer da je ostao minimum od 110 litara sekundnih koji je bio tri godine bile bi dovoljne količine vode za snabdijevanje svih potrošača- rekao je Katić.

On je napomenuo da je i Institut iz Zvornika angažovan kako bi se pronašao uzrok zbog kojeg izvorište Tilava iz godine u godinu sve više opada.

-Traže se nova izvorišta na padinama Trebevića. Priča da je Trebević pun vode i da je ima na svakom koraku – nema. Stručni ljudi rade analize i nema dovoljno vode, jedino ozbiljno izvorište je Tilava, ostala izvorišta su maltene neisplativa kaptirati i ništa ne bi postigli time da budu kaptirana u vodovodni sistem. Jedino sistemsko rješenje je izvorište Grabski mlini koje će se u budućnosti spojiti sa vodovodnim sistemom Tilava- dodao je Katić.

On je napomenuo da spajanje izvoršita Grabski mlini sa sistemom u Tilavi neće ugoroziti vodosnabdijevanje mjesne zajednice Kijevo na području opštine Trnovo jer je uglavnom riječ o vikendicama. 

Filter 2019