Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /latinica

Pobjednik 15. Sabora Udruženje guslara “Vojvoda Vlatko Vuković” iz Bileće

Izvor: Srna

Pobjednik 15. Sabora srpskog izvornog narodnog stvaralaštva pod nazivom “Volimo te Republiko Srpska” je Udruženje guslara i epskih pjesnika “Vojvoda Vlatko Vuković” iz Bileće.

Drugo mjesto osvojilo je Udruženje za očuvanje narodnog stvaralaštva “Mitrov danak” iz Istočnog Sarajeva, a treće mjesto dijele Zavičajno udruženje “Izvor” iz Doboja i Ženska pjevačka grupa “Melizmi” Kulturnog centra Kikinda.

U takmičarskom dijelu, koji je održan u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži, nastupilo je više od 60 pjevačkih grupa iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Za prvi glas sabora u muškoj kategoriji proglašen je Božidar Popadić, a u ženskoj Veselinka Vuković.

Za kralja sabora proglašen je guslar Kosta Plakalović, a za kraljicu Milja Dramičanin, kojoj je titula pripala za očuvanje i dugogodišnji doprinos u razvoju srpskog izvornog narodnog stvaralaštva.

Za najbolji literarni rad o temi “Volimo te Republiko Srpska” žiri je proglasio rad Zavičajnog udruženja “Izvor” iz Doboja, dok je Udruženje guslara i epskih pjesnika “Vojvoda Vlatko Vuković” iz Bileće imalo najbolji scenski prikaz.

Ovogodišnji 15. Sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva počeo je u petak, 3. septembra, i završava se večeras narodnim veseljem.

Generalni pokrovitelji manifestacije su opština Istočna Ilidža i Srpsko kulturno-umjetničko društvo “Vojkovići”, a sponzori grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo, Trnovo, Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo prosvjete i kulture Srbije. 

Filter 2019