Sun. Sep 26, 2021
ћирилица /latinica

Patrijarh Porfirije: Sve bih vas zaključao u srce i poveo pod Ostrog; Mitropolit Joanikije: Naš narod odan vjeri i crkvi

Izvor: Agencije

Najradije bih sve ljude iz Crne Gore zaključao u svoje srce i zajedno se popeo sa njima do manastira Ostroga, gdje bi dobili putokaz kako dalje, rekao je patrijarh Porfirije na veličanstvenom dočeku koji mu je organizovan u Podgorici.

Kazao je da crkva ne postoji da bi rješavala ekonomske, političke i druge probleme, već da bi u njoj našli tajnu krsta i vaskrsenja Hristovog.

Porfirije je istakao da je mitropolit Joanikije dostojan toga položaja i da taj blagoslov i radost dijele sa braćom rimokatoličke i muslimanske vjeroispovijesti.

– Ako u bratski zagrljaj zovemo njih, kako onda da zovemo našu braću koja nas nazivaju svakakvim imenima. Grlimo ih sa obje ruke. Njih baš želimo da primimo u bratski zagrljaj – rekao je patrijarh.

Patrijarh srpski Porfirije poručio je okupljenima ispred hrama u Podgorici da se ovakvi dani i događaji opisuju u Svetom pismu.

Naš narod, koji se objedinio da brani svoje svetinje, vjeru, čast, obraz zablistao je i izašao pred lice cijele pravoslavne vaseljene kao narod odan svojoj vjeri i crkvi, poručio je večeras mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

On je to rekao na platou ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, uoči čijeg obraćanja su okupljeni uzvikivali “Ne damo Cetinje”.

Mitropolit Joanikije je zahvalio svima prisutnima, ističući da je patrijarh srpski Porfirije prvi put kao novoizabrani patrijarh došao u Crnu Goru da joj donese mir i blagosolov.

– Vaša sveta služba je služba pomirenja i objedinjenja. Cijela Srpska pravoslavna crkva i srpski pravoslavni narodi i svi oni koji su u vašoj jurusdikciji objedinjavaju se oko vas – rekao je Mitropolit Joanikije i dodao: To nam daje veliku radost i snagu i evo večeras ste ovdje, vaša svetosti, povodom našeg ustoličenja kao novoog izabranog mitropolita crnogorko-primorskog”.

Mitropolit Joanikije je rekao da se Mitropolija crnogorsko-primorska proslavila svetošću, ali i mnogo čime drugom – književnošću, umjetnošću i ljepotom svetinja. 

– U posljednje vrijeme naš narod, koji se objedinio da brani svoje svetinje, vjeru, čast, obraz i i pamćenje zablistao je i izašao pred lice cijele pravoslavne vaseljene kao narod odan svojoj vjeri i crkvi – rekao je Joanikije.

Zato mu je, dodao je, čast da pozdravi patrijarha srpskog Porfirija u ime naroda koji ga i večeras i sutra dočekuje u Crnoj Gori.


Filter 2019