Thu. Oct 28, 2021
ћирилица /latinica

Pale: U četvrtak promocija knjige „Rođeni da vječno žive“ autora Milanka Čobovića

Izvor: Paljanske novosti

U Kulturnom centru „Pale“ u četvrtak, 23. septembra, biće promovisana knjiga „Rođeni da vječno žive“ autora Milanka Čobovića iz Pala.

Knjiga je objavljena početkom godine u izdavaštvu Narodne biblioteke „Pale“, a, prema riječima autora, predstavlja spomenicu srpskim Sarajevsko – romanijskim dobrovoljcima u Velikom ratu.

„U knjizi sam obuhvatio čitavu Sarajevsko – romanijsku regiju, od Rogatice, Han Pijeska, Sokoca, Pala, Istočnog Starog Grada, do Trnova, Hadžića, Ilijaša i svih gradskih opština. Niko do sada nije na jednom mjestu objedinio toliko dobrovoljaca do sada. Prikupio sam podatke o 2.007 dobrovoljaca i o još 51 osobi sa ovoga područja, koji se dovode u vezu sa Mladom Bosnom. Prikupljeno je ukupno 455 njihovih fotografija, a tu su podaci i spiskovi o pobijenim, stradalim u logorima, onima kojima je oduzeto BiH državljanstvo jer su se pridružili srpskoj vojsci, spiskovi onih koji su pobijeni u austrugarskoj vojsci, koji su zarobljeni, ranjeni i slično. U knjizi su podaci za 7.200 imena, pa mislim da malo koja porodica sa ovog područja tu neće naći nekog svog pretka“, rekao je za „Paljanske novosti“ autor knjige Milanko Čobović.

Promocija knjige počeće u 20.00 časova, a trebalo bi da o knjizi, osim autora, govore recenzent knjige prof. dr Draga Mastilović, istoričar i u ime izdavača direktor Narodne biblioteke „Pale“ Bojan Čvoro.

Na dan promocije, izdavač će dati popust za kupovinu knjige, a primjerke će potpisivati autor lično.

Filter 2019